Aarde wordt stoffiger

Nieuws

Aarde wordt stoffiger

Joren Gettemans

12 januari 2011

De voorbije eeuw is de hoeveelheid natuurlijk stof in de atmosfeer verdubbeld, mede door de verwoestijning. De tendens heeft een invloed op het milieu en op de klimaatverandering, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cornell.

Het is de eerste studie die de concentratie van natuurlijk, niet door de mens geproduceerd stof onderzoekt. De onderzoekers maakten daarvoor gebruik van gegevens uit ijslagen, sedimenten en koralen om de evolutie van de hoeveelheid woestijnstof doorheen de twintigste eeuw te reconstrueren.

Woestijnstof en de klimaatverandering beïnvloeden elkaar rechtstreeks via een complex web van relaties. Zo blokkeert woestijnstof het zonlicht deels, en tempert het zo het broeikaseffect.

Het stof speelt ook een belangrijke rol in de chemie van oceanen, waar het een vitale bron van ijzer is voor micro-organismen. Uit het onderzoek bleek bovendien dat woestijnstof de opname van CO2 door oceanen op sommige plaatsen met 6 procent kon verhogen.

Maar het stof kan ook inspelen op de vorming van wolken en neerslag verminderen, en zo op zijn beurt tot meer verwoestijning en dus meer stof leiden.

De resultaten van het onderzoek kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan betere klimaatmodellen, zeggen de onderzoekers, omdat onderzoek tot nog toe altijd gericht was op stof dat door de mens was geproduceerd.