Abu Dhabi plant groen utopia in de woestijn

In de woestijn nabij Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, moet tegen 2009 een ommuurde stad verrezen zijn die evenveel koolstofdioxide absorbeert als produceert en geen afval veroorzaakt. Het ontwerp van de Britse architect Norman Foster heet “al Masdar” (de bron) en wordt de thuisbasis voor een onderzoekcentrum naar duurzame energie.
Op de enkele afbeeldingen die van het project bestaan ziet Masdar eruit als een ommuurd autovrij doolhof van smalle, schaduwrijke wandelstraatjes op een oppervlakte van zes vierkante kilometer. Rond de stad komen grote parken met zonnepanelen, windturbines en proefvelden voor wetenschappelijk onderzoek.
De groene stad in de woestijn wordt het hoofdkwartier van het Masdar Institute for Science and Technology, een universiteit en onderzoeksinstituut dat gaat samenwerken met het Massachussetts Institute of Technology uit de Verenigde Staten. Er komen laboratoria, ruimte voor bedrijven die de nieuwe technologieën gaan toepassen, scholen, een wetenschapsmuseum en natuurlijk leefruimte voor naar schatting 50.000 tot 100.000 mensen die in de stad gaan wonen en werken.
Masdar is een project van de Abu Dhabi Future Energy Company, die eigendom is van de Mubadala Company, de investeringsarm van de machthebbers van het emiraat. De totale kostprijs van het project wordt geschat op vijf miljard dollar. Volgens de directeur van Al Masdar, Sultan Al Jaber, wordt de stad een “cluster voor alternatieve energie, met studenten, wetenschappers, zakenlui en beleidsmakers in één gemeenschap, een combinatie van talent en middelen om de nodige technologische doorbraken te realiseren.”
Om investeerders te lokken naar een plek waar de temperaturen in de zomermaanden kunnen oplopen tot vijftig graden, belooft de overheid van Abu Dhabi vrijstelling van belastingen, transparante regels, één enkel loket voor alle administratieve rompslomp en de mogelijkheid om de firma voor 100 procent in buitenlands bezit te houden.
Abu Dhabi zit op een aardoliereserve van 100 miljard vaten, de op twee na grootste voorraad in de wereld. Toch heeft het zich helemaal op de markt van de alternatieve energie gestort en organiseert het in januari 2008 zelfs een World Future Energy Summit. “Als vooraanstaande energieleverancier aan de wereld erkennen we onze verantwoordelijkheid om voortdurend op zoek te gaan naar technologieën die de energietoevoer efficiënter maken”, verklaarde de kroonprins van het emiraat, Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, bij de voorstelling van het project.
De Emiraten investeren verder in een programma voor de opslag van koolstofdioxide onder de grond en willen zo de uitstoot met 40 procent verminderen. De onderaardse opslag van het gas moet er ook voor zorgen dat de ruwe olie gemakkelijker naar de oppervlakte wordt gestuwd, wat moet leiden tot 10 procent meer productie. Abu Dhabi wil tenslotte 350 miljoen dollar (260 miljoen euro) investeren in een zonne-energie-installatie met een vermogen van 100 Mw, dat later kan worden uitgebreid tot 500 Mw, genoeg om een half miljoen gezinnen van stroom te voorzien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.