Afrika adviseert Azië

Om aids in Azië effectief te kunnen bestrijden, zullen religieuze barrières en taboes over seksualiteit overwonnen moeten worden. Dat hield Alfred Okema van Action Aid uit Uganda zijn toehoorders voor tijdens de internationale aids-conferentie die vandaag (vrijdag) in Bangkok wordt afgesloten. Het is volgens hem voor Azië nog niet te laat om te leren van de fouten die in Afrika zijn gemaakt.

Ludfine Anyango (32) raakte negen jaar geleden besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. Ze is hiv/aidscoördinator bij Action Aid in Kenia en ziet opvallende overeenkomsten tussen Afrikaanse reacties op aids van jaren geleden en de Aziatische reacties nu. ”Ook in Afrika werd gezegd dat aids alleen voorkwam in de seksindustrie, bij drugsverslaafden en homoseksuelen. Maar deze mensen leven niet in een vacuüm, ze staan midden in de maatschappij.”

Op dit moment is één op elke vier nieuwe HIV-geïnfecteerden Aziaat. Ongeveer 7,4 miljoen Aziaten zijn volgens het VN-Aidsprogramma (UNAIDS) besmet met HIV of aids. India is als land met meer dan een miljard inwoners het zwaarst getroffen, daar waren eind 2002 naar schatting 5 miljoen mensen besmet, na Zuid-Afrika het hoogste aantal in een enkel land.

India’s Nationale Aids Controle Organisatie (NACO), zegt dat HIV/aids zich steeds verder verspreidt naar het platteland. In staten als Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Manipur en Nagaland, is meer dan 1 procent van de zwangere vrouwen besmet met HIV. In Gujarat en Goa is percentage besmettingen onder risicogroepen 5 procent. Vooral op het platteland en bij vrouwen ontbreekt de kennis over HIV en aids. Volgens UNAIDS zijn er nog geen aanwijzingen dat bepaalde staten de verspreiding van de ziekte beteugeld hebben, laat staan dat daar in heel India sprake van zou zijn. ”Er moet snel actie ondernomen worden. Als dat niet gebeurt, dan wacht India hetzelfde lot als Afrika,” waarschuwde Parinita Bhattacharjee van het India-Canada Collab hiv/aids Project in Karnataka.

Toen aids in Afrika opkwam, werd het in eerste instantie gezien als een gezondheidsprobleem, zei Caroline Sande-Mukulira, directeur van Action Aid in Pretoria. ”Het is meer dan dat. Aids is een armoedeprobleem en een ontwikkelingsprobleem.” Sande-Mukulira wees ook op de weinig constructieve rol die conservatieve religieuze bewegingen hebben gespeeld in de aids-bestrijding. Religieuze leiders hebben het probleem gemoraliseerd in plaats van steun en zorg te bieden. Dat moet in Azië voorkomen worden, zei ze.

Hoewel het aantal aids-slachtoffers in verhouding laag is, is het aantal aidswezen in Azië in absolute aantallen veel hoger dan in Afrika. Azië telt vier keer zoveel kinderen als Afrika. In 2003 waren er 87,6 miljoen wezen in Azië. In Afrika bezuiden de Sahara waren dat er volgens UNAIDS 43,3 miljoen. ”We moeten de aids-slachtoffers in Azië zo goed mogelijk behandelen, zodat ze zo lang mogelijk voor hun kinderen kunnen blijven zorgen,” zei Sande-Mukulira.

Volgens dr. Omokhudu Idogho van Action Aid in Nigeria, nemen Afrikaanse regeringen hun verantwoordelijkheid niet als het gaat om de zorg voor aids-slachtoffers. Ze worden overgelaten aan de zorg van familie of de gemeenschap en krijgen geen steun van de overheid. Uit cijfers van UNAIDS blijkt dat 3 miljoen mensen in Afrika bezuiden de Sahara in 2003 geïnfecteerd raakten met HIV. ”Slechts 400.000 van hen krijgen aids-remmers,” aldus Idogho.

”De ervaring in Afrika laat zien dat HIV de resultaten van decennia ontwikkelingswerk kan verwoesten,” zei Farouk Khan, lid van een parlementaire gezondheidscommissie in Bangladesh.
Azië is gewaarschuwd. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.