Afrika wil Haïtianen huisvesten

Veel Afrikaanse landen bieden steun aan het getroffen Haïti, maar de president van Senegal spant de kroon. Hij heeft alle Haïtianen aangeboden om in Senegal te komen wonen en wil dat andere Afrikaanse landen zijn voorbeeld volgen.
“De Haïtianen hebben er nooit voor gekozen om op dat eiland te zitten”, zei de Senegalese president Abdoulaye Wade in een verwijzing naar de slavenhandel. “Na alle rampen die het land getroffen hebben, kom ik met een radicale oplossing: laat de Haïtianen terugkeren naar Afrika. We moeten hun recht erkennen om terug te keren naar het land van hun voorvaderen.”
De president wees erop dat er al eerder slaven zijn teruggekeerd naar het continent. Liberia werd zelfs gesticht door voormalige slaven uit de Verenigde Staten.
“Het probleem is nu alleen nog wie de kosten van dat alles gaat betalen”, zei de president, die de Europese landen herinnerde aan hun historische verantwoordelijkheid in de slavenhandel.
Volgens Bemba Ndiaye, woordvoerder van de president, gaat het niet zomaar om een bevlieging. “Senegal is bereid om gratis stukken land toe te kennen – zelfs een hele regio”, zegt hij. “Het hangt allemaal af van hoeveel Haïtianen er komen. “Als er een paar mensen willen komen, geven we ze een lapje grond en een dak boven het hoofd. Zijn het er veel, dan kunnen we ze een hele regio geven.” Nog volgens Ndiaye zou het dan niet gaan om stukken woestenij, maar om een vruchtbare regio.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift