Afrikaanse troepen arriveren in Mali

Militairen van de door Afrika geleide internationale missie in Mali stromen het West-Afrikaanse land binnen. Enkele honderden soldaten zijn al actief in diverse steden in het land.

  • Militairen uit Togo komen aan op het internationale vliegveld Bamako Senou in Mali.

Troepen uit Benin, Ivoorkust en Senegal kwamen onlangs aan in Bamako. Ze maken onderdeel uit van de missie Afisma van de Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas). Volgens een bron bij het Malinese ministerie van Defensie zullen er voor eind februari 5000 West-Afrikaanse militairen gestationeerd zijn in Mali. Meer dan de helft is al aangekomen.

In Markala, in het midden van Mali, zijn momenteel zeshonderd soldaten uit Burkina Faso. “We voelen ons veiliger sinds zij er zijn”, zegt de burgemeester van Markala, Demba Diallo. “Ze zitten in de militaire school en er zijn tot nu toe geen problemen geweest. Elke vijf minuten zie je hier wel Burkinese patrouilles. Ze zorgen voor de veiligheid.”

In de nabijgelegen stad Ségou zijn 250 Nigeriaanse militairen gestationeerd. In San, een stad iets verder naar het noorden, zitten Togolese soldaten. Troepen uit Niger gingen rechtstreeks naar Gao, een van de grootste steden in het noorden van Mali. Gao werd onlangs door Franse troepen bevrijd van islamitische bezetting.

Franse interventie

Frankrijk begon op 11 januari een militaire interventie in Mali op verzoek van de Malinese interimpresident Dioncounda Traoré. Extremisten hadden waren eerder opgetrokken naar de stad Konna, 60 kilometer ten noordoosten van Mopti. Sinds april was twee derde van het land in handen van islamistische rebellen. Na de succesvolle interventie, wil Frankrijk de troepen tegen het einde van maart terugtrekken.

Er lopen onderhandelingen om de Ecowas-troepen onder commando van de Verenigde Naties (VN) te plaatsen. De Britse omroep BBC meldde echter dat de plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN, Jan Eliasson, op 12 februari gezegd heeft dat de Malinese regering “aarzelt” over een VN-vredesmissie in het land.

Malinese overheidsfunctionarissen hebben opgeroepen tot eenheid in het Malinese leger. Op 8 februari braken in de hoofdstad Bamako gevechten uit tussen de Rode Baretten – die de afgezette president Amadou Toumani Touré steunen – en de Groene Baretten, die achter de coupleiders van maart 2012 staan. Het Malinese leger zette vorig jaar de democratisch gekozen burgerregering af.

Voedselverdeling

Het VN-Voedselprogramma (WFP) heeft de voedselverdeling in het noorden van het land hervat. De organisatie was daar in januari mee gestopt. “Steden zoals Timboektoe, Goundam en Niafunké worden weer bevoorraad per schip”, meldt het WFP. Ook de snelweg Sevar-Douentza is weer open, waardoor het mogelijk wordt voedsel naar Gao te brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.