Agressiemeldingen tegen moslims in VS stijgen

Het aantal meldingen van discriminatie, mishandeling en intimidatie van moslims in de Verenigde Staten is in 2004 met de helft gestegen ten opzichte van het jaar voordien. Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport van de Council on American-Islamic Relations (CAIR). De organisatie wijt de toename aan toegenomen aangiftebereidheid bij moslims, maar óók aan groeiende islamofobie.
141 meldingen van daadwerkelijk of gepland geweld tegen moslims of moskeeën kreeg de islamitische groepering vorig jaar. Dat is een toename van 52 procent ten opzichte van 2003. In het totaal kreeg CAIR vorig jaar 1.900 meldingen van misbruik en discriminatie. Ruim 1.500 daarvan werden geloofwaardig genoeg bevonden om in het rapport opgenomen te worden. Daarmee steeg ook het totale aantal incidenten met ongeveer de helft ten opzichte van 2003.

De CAIR benadrukt dat het rapport ‘Unequal Protection: The Status of Muslim Civil Rights in the United States 2005’ geen wetenschappelijke basis heeft. De cijfers zijn gebaseerd op informatie die slachtoffers en getuigen spontaan gaven.

Het aantal incidenten met een of andere vorm van misbruik door de politie, zoals ongefundeerde arrestaties en fouilleringen, steeg eveneens sterk, zegt het rapport. Meer dan een vierde van alle gevallen van misbruik of discriminatie had daarop betrekking. In 2003 bedroeg het aandeel van politiemisbruiken nog maar 7 procent. Er waren wel minder meldingen van discriminatie op de werkvloer en bij overheidsorganen en van intimidatie via het internet.

“Ook onze organisatie heeft een toename van het aantal incidenten geregistreerd”, meldt Laila al Qatani van het Arab-American Anti-Discrimination Committee (ADC). Het ADC komt aan het einde van dit jaar met een eigen rapport.

Directeur Arsalan Iftikhar van CAIR wijt de toename van het aantal incidenten deels de groeiende islamofobie en misvattingen over de islam en moslims. Voor een ander deel verklaart hij de toename met de toegenomen bereidheid om incidenten te melden. Na de terroristische aanslagen van 11 september 2001, was die bereidheid veel lager. In die periode nam de agressie sterk toe en er werden op grote schaal moslims en arabieren gearresteerd. De voortdurende publieke verontwaardiging over de rechten van immigranten sinds 2001 heeft moslims aangemoedigd om incidenten te melden, zeggen Iftikhar en al Qatania allebei.

Volgens communicatiedirecteur Ibrahim Hooper van CAIR heeft ook de houding van de FBI bijgedragen aan de toename van het aantal meldingen. De incidenten die we bij de FBI gemeld hebben, zijn daarna grondig en professioneel onderzocht, zegt hij. CAIR zou echter graag zien dat de FBI zelf wat pro-actiever wordt en minder leunt op informatie van moslimgroeperingen.

Maar los van de toegenomen meldingsbereidheid, is het aantal islamofobe incidenten vrijwel zeker toegenomen, zeggen beide organisaties. Lokale en nationale opinieleiders zouden daar volgens hen debet aan zijn. Negenennegentig procent van de journalisten doet zijn werk goed, zegt Hooper, maar er zijn een paar columnisten en journalisten die er hun levensdoel van hebben gemaakt om de moslimsgemeenschap te marginaliseren.

CAIR-bestuurder Nihad Awad zegt dat het belangrijk is dat president George W. Bush zich blijft uitspreken tegen islamfobie. De relatie met de Amerikaanse moslims is cruciaal als het gaat om het dichten van de kloof tussen Amerikanen en moslims wereldwijd, zegt Awad. We kunnen geen democratie in het buitenland promoten als we thuis grote problemen hebben. Er heerst angst in onze gemeenschap.

CAIR ontving vorig jaar meer meldingen van zogenoemde ‘hate crimes’,
In 2000 telde Amerika 1,2 miljoen inwoners van Arabische afkomst. Cijfers over het aantal moslims zijn omstreden. Hun aantal wordt geschat op tussen de drie en zeven miljoen. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.