Albanië wil toeristen lokken met blauwe vlag

De zuidelijke stranden in Albanië lonken naar de ‘Blauwe Vlag’, een erkenning voor een uitstekende waterkwaliteit. Maar om die felbegeerde toeristische troefkaart in handen te krijgen, moet de Albanese overheid wel het groeiende afval- en rioleringsprobleem onder controle krijgen.


De Blauwe Vlag wordt toegekend door de “Foundation for Environmental Education”, een onafhankelijke organisatie in Kopenhagen. Ze beloont stranden die voldoen aan een aantal strikte kwaliteitscriteria. Albanië is tot nog toe het enige land in Europa waar geen enkel strand de blauwe vlag gekregen heeft.

De campagne van het land om daar verandering in te brengen wordt gesteund door de Wereldbank en het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Albanië wil de vlag vooral binnenhalen om het toerisme aan te zwengelen, maar het wil ook de lokale bevolking sensibiliseren om de omgeving schoon te houden en als broodnodig voorbeeld te dienen voor alle Albanezen.

“De Blauwe Vlag is een gemeenschapsproject”, legt Lauren Bohatka, van de UNDP uit. “De hele gemeenschap werkt samen om het milieu te beschermen, en het werkt als een speerpunt voor andere activiteiten.” Bohatka denkt aan de oprichting van burgerorganisaties die instaan voor de orde op de stranden en aan een nationaal orgaan dat de inspanningen coördineert, de lokale organisaties aanspoort en de verantwoordelijkheid neemt. Het is de bedoeling om de lokale bevolking bij de inspanningen te betrekken via informatiecampagnes.

De betrokkenheid van de bevolking bij dergelijke projecten verdween na de val van het communisme in 1991. “Iedereen kijkt nu enkel nog naar het eigen appartement of het eigen lapje grond”, zegt Dasara Dizdari van de UNDP. Volgens Dizdari is het probleem tekenend voor de situatie in Albanië. “De mensen bouwen er een huis en regelen alles individueel, zonder na te denken over het systeem. Bij huizen aan de kust gaat de riolering soms rechtstreeks naar de zee.”

De UNDP hoopt dat die situatie gekeerd kan worden door in te spelen op de trots van de kustgemeenten. “Als één gemeenschap verandert, zullen de anderen willen volgen en ontstaat een soort competitie”, zegt Bohatka.


Problemen



De Albanezen hebben al begrepen dat toerisme de sleutel kan zijn tot de ontwikkeling van de kustregio, maar ze beginnen nu pas te beseffen dat een schoon milieu nodig is om bezoekers aan te trekken.

Volgens de regels van de Europese Unie, waar Albanië op termijn deel van wil uitmaken, moeten gemeenschappen van meer dan 2.000 inwoners over een gecentraliseerd rioleringssysteem en afvalwaterverwerking beschikken. Voorlopig is dat nog niet het geval en het ongefilterde rioolwater eist een zware tol van de waterkwaliteit. Volgens velen is zijn er bovendien ook duidelijke regels nodig voor de riolering van kleinere dorpen en hotels aan de kust.

Daarnaast is er dringend nood aan een oplossing voor het huishoudelijke afval. Er bestaat momenteel geen goed systeem om het afval op te halen en te verwerken. De hele kuststreek is dan ook vervuild met illegale storten en zwerfafval.

Er wordt wel gewerkt aan plannen voor een afvalstort in Bajkaj, bij Saranda in het uiterste zuiden van het land. De Albanese regering is met steun van de Wereldbank ook begonnen met een grootschalig project om de kuststreek op te ruimen. Het project moet ook bijdragen in de campagne voor de Blauwe Vlag.

“Het Blauwe Vlag project is een erg goed idee om een duurzaam en milieuvriendelijk toerisme in de streek te promoten, maar het zal erg moeilijk zijn om het te implementeren”, zegt Jamarber Malltezi van de Wereldbank. Ondanks de problemen blijft Malltezi optimistisch. “We zijn ervan overtuigd dat de situatie binnenkort zal verbeteren. Het is een lange kust, zonder industrie. Er is dus een groot potentieel.”


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.