Alle kandidaten willen sociale erfenis Colom voortzetten

De Guatemalteekse oppositie verwijt president Álvaro Colom dat hij zijn beloften inzake transparantie, werkgelegenheid en veiligheid niet is nagekomen. Maar zijn sociale programma wordt algemeen als een succes gezien. In de programma’s van alle presidentskandidaten die zich op 11 september aan de kiezer presenteren, is het een essentieel onderdeel.

Alle tien de kandidaten willen het Programma voor Sociale Cohesie van de sociaaldemocratische president Álvaro Colom voortzetten, verbeteren en uitbreiden. “De sociale programma’s zullen voortgezet worden, we gaan ermee door en we gaan ze verbeteren”, zegt Otto Pérez Molina bijvoorbeeld in een televisiespot.

Pérez Molina, een gepensioneerde generaal die voor de conservatieve Patriottische Partij opkomt, is volgens de opiniepeilingen de topfavoriet volgende week zondag. Hij kan vandaag ongeveer 40 procent van de Guatemalteken bekoren.

Ook andere kandidaten, zoals Manuel Baldizón van de populistische Leiderpartij en Nobelprijswinnaar Rigoberta Menchú van het Breed Front, een linkse coalitie, verbinden er zich toe de sociale programma’s voort te zetten.

Programma voor Sociale Cohesie

Het Programma voor Sociale Cohesie werd in april 2008 gelanceerd en bestaat uit diverse programma’s. Tot vorige maand werd al meer dan 600 miljoen euro uitgegeven in deze programma’s. Ze kwamen ten goede aan ongeveer een miljoen gezinnen in de 308 armste gemeenten van Guatemala.

Het programma Bolsa Solidaria bijvoorbeeld biedt voedselhulp aan zeer arme gezinnen. Mi Comunidad Produce is een systeem van kredieten voor vrouwen met een onderneming. Los Comedores Solidarios geeft straatwerkers ontbijt en lunch voor zeer weinig geld. Las Escuelas Abiertas houdt scholen in het weekend open opdat leerlingen er ook artistieke opleidingen kunnen volgen. En Becas Solidarias kent beurzen toe aan scholieren.

Subsidie voor gezinnen

Het belangrijkste programma is Mi Familia Progresa, dat met bijna de helft van het budget van het Programma voor Sociale Cohesie gaat lopen. Gezinnen kunnen daarin een maandsubsidie van 27 euro krijgen als ze hun kinderen naar school sturen en er regelmatig bij de arts mee langsgaan. Gelijkaardige initiatieven bestaan in andere Latijns-Amerikaanse landen als Argentinië en Brazilië.

Deze subsidie begint vruchten af te werpen, zeggen recente studies. “Kinderen jonger dan twee jaar in begunstigde gezinnen worden vaker ingeënt, tot 15 procent meer, in vergelijking met niet-begunstigde gezinnen”, stelt een Studie van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en het Nationaal Instituut voor Openbare Gezondheid van Mexico. Ook het schoolbezoek van kinderen van 7 tot 15 jaar stijgt tot 5 procent in de begunstigde gezinnen.

Aanpassen aan inflatie

Een onderzoek van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP), dat donderdag werd gepresenteerd, noemt Mi Familia Progresa “een grote kans om aanzienlijke veranderingen teweeg te brengen in de toekomstperspectieven van de armste gezinnen van Guatemala.”
Volgens Miguel Székely, directeur van het Instituut voor Educatieve Innovatie van het Technologisch Instituut voor Hogere Studies van Monterrey, is het nu zaak het programma wettelijk en juridisch te onderbouwen, de maandelijkse bijdrage aan te passen aan de inflatie en transparantie- en evaluatiemechanismen in te voeren om het te perfectioneren.

Guatemala is een van de armste landen van Latijns-Amerika. De helft van de veertien miljoen inwoners leeft in armoede en 17 procent in extreme armoede, volgens cijfers van de VN.

Politieke manipulatie

Er is ook kritiek op de sociale programma’s. “Ze moeten omgezet worden in een beleid van de staat opdat ze niet verdwijnen of gemanipuleerd worden”, zegt Higinio Pu Cach van de inheemse organisatie Wajxaquib’ noj’. Volgens de activiste kunnen de sociale programma’s, vooral Mi Familia Progresa en Bolsas Solidarias, nu misbruikt worden om politieke motieven. “Soms wordt ze alleen toegekend aan iemand die tot de regeringspartij behoort.”

De hardste kritiek komt van Nineth Montenegro, parlementslid voor het linkse Encuentro por Guatemala. De sociale programma’s worden op een ongeordende manier ingezet, zegt ze. Om het Programma voor Sociale Cohesie te laten functioneren moest het ministerie voor Onderwijs en Gezondheid het tot 2010 met 170 miljoen euro minder stellen. “Waarover spreken we dan eigenlijk?” vraagt ze zich af.

Ook zij ziet politieke manipulatie. “Men geeft het aan de armen, maar op voorwaarde dat ze campagne gaan voeren en men perst hen af opdat ze voor een bepaalde partij gaan stemmen.” Montenegro spreekt daarom van “een nieuwe vorm van slavernij, want een partij gebruikt de staat voor persoonlijke belangen.”

Niettemin pleit ook zij voor een voortzetting van de sociale programma’s maar dan op een meer geordende en transparante manier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.