Alle ogen gericht op Democraten

Hoe zullen de Democraten het er van af brengen bij de verkiezingen voor het Hongkongse parlement (Legco) komende zondag? Dat is de vraag die iedereen bezighoudt in de voormalige Britse kroonkolonie die zeven jaar geleden onder Chinees bewind kwam. Bij klinkend succes van de pro-democratische partij zal Peking mogelijk de duimschroeven aandraaien, zo denken analisten. Een gematigde score zou China juist genoeg vertrouwen kunnen geven om de Hongkongers meer beslissingsrecht te geven.




De Hongkongers mogen zondag de helft van hun 60 parlementsleden vkiezen. De andere helft wordt aangeduid door specifieke beroepscategorieën als de advocaten en accountants die meestal pro-Chinese politici aanduiden, en dat is niet naar de zin van de Hongkongse Democraten. Zij noemen de komende verkiezingen vrij maar onrechtvaardig.

De Democraten klagen ook over intimidatie. Peking-gezinde krachten proberen mij de mond te snoeren, maar ik laat me geen angst aanjagen, zegt Emily Lau, een veteraan in de politiek en één van de bekendste gezichten van de Hongkongse democratiseringsbeweging. De intimidatie is zo sterk omdat Peking bang is dat we gaan winnen. Lau werd onlangs slachtoffer van een inbraak in haar huis, en volgens haar doorzochten de inbrekers haar persoonlijke papieren. Ze kreeg ook dreigtelefoons die haar een verrader noemden die onthoofd moet worden.

Donderdag veroordeelde de internationale mensenrechtengroep Human Rights Watch Peking voor pogingen om media, verkiezingskandidaten, regerende politici en kiezers te dwingen geen steun te verlenen aan de pro-democratische beweging. China heeft met dreigementen een giftig politiek klimaat gecreëerd in Hongkong, met de bedoeling de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Peking-gezinde politici, zo stelde de mensenrechtengroep.

In april betoogden nog honderdduizenden Hongkongers tegen een nieuwe wet die de burgervrijheden inperkte. Het Chinese parlement reageerde prompt met de annulering van de belofte dat de Hongkongers in 2007 hun leider, de zogenaamde Chief Executive, direct zouden mogen kiezen. Dat was nochtans één van de sleutelelementen in het stappenplan dat Groot-Brittanië bij de overdracht uitwerkte. Begin juli volgde een tweede grootschalige betoging, ter gelegenheid van de zevende verjaardag van de overdracht van de voormalige Britse kroonkolonie aan China.

“Als wij alle 30 zetels veroveren, zenden de inwoners van Hongkong een duidelijke boodschap naar de (Chinese) autoriteiten dat ze zelf hun lot in handen willen hebben,” zegt Lau. Ter vergelijking: bij de vorige Legco-verkiezingen wonnen de Democraten 22 van de 30 zetels.

Maar niet iedereen is er zo zeker van dat deze verkiezingsuitslag in de praktijk goed zou uitpakken voor Hongkongers. Een duidelijke winst voor de Democraten zal toekomstige hervormingen juist tegenwerken, voorspelt Chinakenner Willy Lam. Bij een meer gematigde score zou het Chinese vastenland zich daarentegen zeker genoeg kunnen voelen om Hongkong stapje voor stapje meer controle te geven. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.