Amerikaans Congres vertrouwt Chinese elektronica niet

Het Amerikaanse Congres start een onderzoek naar de invoer van goedkope Chinese telecomapparaten zoals servers en routers. Het Congres vreest dat de elektronica gebruikt kan worden om te spioneren.

De Republikein Mike Rogers, voorzitter van het Permanente Commissie Inlichtingen, en zijn Democratische collega Dutch Ruppersberger hebben aangekondigd dat de commissie een diepgaand onderzoek zal instellen naar het gevaar. Rogers is een voormalig speciaal agent voor de FBI en Ruppersberger is een voormalig openbaar aanklager.

Hoge prioriteit

De commissie voerde al een vooronderzoek en sprak met de inlichtingendiensten en de privésector. Daaruit bleek volgens voorzitter Rogers dat “de productieketen een groeiend probleem vormt voor de nationale veiligheid, met de hoogste prioriteit.”

Het nieuwe onderzoek moet nagaan op welke manier het Amerikaanse gebruik van Chinese apparaten de Chinese overheid een gelegenheid biedt voor economische spionage. De commissie wil ook weten hoe de Amerikaanse regering zich daartegen kan wapenen.

“Het feit dat onze kritieke infrastructuur tegen ons gebruikt kan worden is een ernstige bron van bezorgdheid”, zegt Rogers. Hij noemt vooral het Chinese bedrijf Huawei als “de 350 kilo wegende gorilla in de kamer.” Rogers drukt Amerikaanse bedrijven op het hart om goed na te denken over de aankoop van producten van dat bedrijf. “Ik blijf bij mijn waarschuwing aan Amerikaanse bedrijven over het gebruik van technologie van Huawei tot we meer weten over hun motieven”, zegt hij.

Hackers

“We weten al dat de Chinezen agressief inbreken in onze nationale netwerken, onze kritieke infrastructuur bedreigen en onze geheimen stelen die miljoenen dollar waard zijn aan intellectuele eigendommen van Amerikaanse bedrijven”, zegt ook congreslid Dutch Ruppersberger. “Dat zet onze nationale veiligheid op het spel en schaadt de Amerikaanse concurrentiepositie in de wereld, waardoor banen op het spel komen. Met dit onderzoek willen we nagaan in welke mate Chinese telecombedrijven de distributieketen uitbuiten en hoe we die dreiging kunnen beperken voor onze nationale en economische veiligheid.”

De commissie zal tijdens het onderzoek praten met de Amerikaanse telecomproviders, beveiligingsdeskundigen en ambtenaren. Er komen ook een aantal hoorzittingen waarin zal worden nagegaan wat de Amerikaanse overheid kan doen om zich te wapenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.