Amerikaans leger stuurt paintball-geweren naar Irak

Het Amerikaanse leger stuurt een opvallend nieuw wapen naar de troepen in Irak. De FN303, van Belgische makelij, is nog het beste te omschrijven als een uit de kluiten gewassen paintball-geweer.
De FN303 of “Individueel Niet-Dodelijk Systeem” (ISNLS) vuurt projectielen van 6,5 gram af die een mengsel van verf en metaal bevatten.
Het is in essentie dus een paintball-geweer dat op luchtdruk werkt, maar het is nog twee tot drie keer pijnlijker voor wie geraakt wordt. Het wapen is niet dodelijk, maar de schok en de pijn van de impact zorgen er volgens FN Herstal voor dat wie geraakt wordt “onmiddellijk gestopt en geneutraliseerd wordt.”
De schutter heeft keuze tussen verschillende soorten projectielen, waaronder kogels zonder verf, met afwasbare verf of met lakverf. Er is ook een variant met een irriterende stof, het beste te vergelijken met pepperspray. Het wapen zal door de Amerikaanse troepen in Irak gebruikt worden om omstanders te controleren en agressie in te perken tijdens huiszoekingen en arrestaties, zonder daarbij dodelijk geweld te moeten gebruiken.
Toch is het wapen niet zo onschuldig als het lijkt. FN noemt het voorzichtig “Less Lethal Gun” en in 2004 bleek dat het ook dodelijk kan zijn. In oktober van dat jaar kwam een 21-jarige studente in Boston om nadat ze in het oog was geraakt door een projectiel uit een FN303, dat afgevuurd was door de oproerpolitie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.