Amerikaans parlement organiseert strenger toezicht op buitenlandse overnames

Het Amerikaanse parlement heeft de voorbije week een wet goedgekeurd die de overheid verplicht de geplande overname van strategische installaties als havens, elektriciteitscentrales en tunnels door buitenlandse ondernemingen beter te onderzoeken. De goedkeuring van dergelijke overnames moet ook op een hoger niveau gebeuren. Als het Witte Huis de wet bekrachtigt, kunnen andere landen het voorbeeld van de VS volgen.
De Foreign Investment and National Security Act 2007 heeft betrekking op investeringen in bedrijven en infrastructuur die een weerslag kunnen hebben op nationale veiligheid. Dat begrip wordt uitgebreid, waardoor voortaan bijvoorbeeld ook investeringen in gasterminals en tolwegen grondig moeten worden gewikt en gewogen.
Het onderzoek van dergelijke investeringsplannen blijft het werk van het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS). Maar de nieuwe wettekst geeft de goedkeuring van dergelijke overnames in handen van hogere ambtenaren. De Amerikaanse inlichtingendiensten worden op directieniveau bij de procedure betrokken. En het parlement wordt beter geïnformeerd over het werk van het CFIUS. Senatoren zullen bijvoorbeeld automatisch op de hoogte gesteld worden van onderzoeken rond buitenlandse overnames in hun thuisstaat.
Critici vrezen dat het strengere toezicht een nadelig effect kan hebben op de Amerikaanse investeringen in het buitenland. “Andere landen kijken hoe de VS buitenlandse investeerders behandelen en verscherpen hun toezicht ook”, waarschuwt Christopher Wall, een expert internationale handel van Pillsbury Winthrop Shaw Pittman in Washington. “Dat maakt het voor Amerikaanse bedrijven moeilijker om in die landen te investeren.”
Ook de regering van president George W. Bush toonde zich niet enthousiast. Volgens het Witte Huis maakt het initiatief de VS minder interessant voor investeerders en illustreert het de groeiende protectionistische tendensen in het land.
De Democraten, die in het parlement de meerderheid uitmaken, argumenteren dat de veiligheid op de eerste plaats moet komen. De Amerikaanse zakenwereld zat eerst op de lijn van de regering, maar heeft intussen haar mening herzien. De Amerikaanse Kamer van Koophandel, de grootste industriële belangengroep in het land, zegt dat de volksvertegenwoordigers een goed evenwicht hebben gevonden tussen veiligheid en economische groei.
Als president Bush zijn handtekening zet onder de wet, komt er in elk geval een einde aan de onzekerheid die de mislukte overname van de commerciële activiteiten van zes Amerikaanse havens door Dubai Ports World (DWP) vorig jaar veroorzaakte. DWP is in handen van de regering van Dubai. Het onderzoek naar de overheveling van de zes grote havens naar een bedrijf uit de Arabische wereld deed bij de bevoegde instanties geen alarmbellen rinkelen, maar in het parlement stak een storm van protest op. Daardoor ging de overname uiteindelijk niet door. Parlementsleden begonnen zich daarna meer te bemoeien met het onderzoek naar andere overnameplannen, wat een negatieve invloed had op het investeringsklimaat.
Buitenlandse investeringen in de VS zijn goed voor 5,1 miljoen banen. Bedrijven uit andere delen van de wereld leveren ook een bijdrage aan een vijfde van de producten en diensten die de VS exporteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.