Amerikaanse strijdkrachten kampen met steeds meer aanrandingen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie tekende vorig jaar 3.374 aangiftes op van seksuele agressie. Dat is een record en een stijging met 6 procent tegenover 2011, maar het werkelijke aantal gevallen ligt nog vele malen hoger.

In een nieuwe jaarrapport schat het Pentagon het werkelijke aantal incidenten van verkrachting of aanranding binnen de strijdkrachten op 26.000, veel meer dan de 19.000 van vorig jaar. Naar schatting meer dan 6 procent van alle vrouwen die binnen de strijdkrachten werkzaam zijn, en 1,2 procent van de mannen kreeg er mee te maken.

“Seksuele agressie is een misdrijf dat het vertrouwen binnen militaire eenheden ondermijnt en het is een affront voor de waarden die onze strijdkrachten verdedigen”, stelt het rapport. “Hoewel de overheid een aanpak op verschillende niveaus heeft gelanceerd tegen seksuele agressie, is er nog veel werk te doen.”

Schande

Ook president Obama reageerde op de nieuwe cijfers. “Seksuele agressie is een schande; het is een misdrijf. En als het gebeurt binnen onze strijdkrachten, dan verraadt de dader het uniform dat hij of zij draagt”, zei hij op een persconferentie gisteren (dinsdag). “Ik wil niet nog meer toespraken, sensibilisering of opleidingen. Schuldigen moeten verantwoording afleggen – vervolgd worden, hun rang inleveren en voor de krijgsraad verschijnen en ontslagen worden. Punt.”

Het rapport kreeg extra aandacht in de VS omdat maandag, amper een dag voor de publicatie, het hoofd van de dienst Preventie van Seksuele Agressie van de Luchtmacht gearresteerd werd, precies vanwege een klacht van seksuele agressie.

Minister van Defensie Chuck Hagel presenteerde meteen na de publicatie van het rapport een plan dat gericht is op meer verantwoording en strengere straffen om seksuele agressie tegen te gaan binnen de strijdkrachten. Er komt onder meer een commissie van negen leden die benoemd worden door het Pentagon en het Congres. De commissie moet binnen het jaar aanbevelingen doen.

“We naderen het punt waar de Amerikaanse strijdkrachten niet langer het personeel zullen kunnen aantrekken of houden dat we nodig hebben”, zei Hagel dinsdag op een persconferentie. “We hebben behoefte aan een verandering van cultuur, waarin elk lid van de strijdkrachten met respect wordt behandeld, en waarin alle meldingen van ongepast gedrag serieus worden genomen. De privacy van de slachtoffers moet worden beschermd, en omstanders moeten aangemoedigd worden om in te grijpen. Daders moeten weten dat ze ter verantwoording geroepen zullen worden door een sterk en efficiënt rechtssysteem”.

Vergelding

Critici van de nieuwe voorstellen vinden dat er te weinig aandacht is voor het juridische systeem binnen de strijdkrachten, waarin de bevelvoerende officier een te grote rol speelt.

Volgens de Amerikaanse senator Patty Murray, die werkt aan nieuwe wetgeving rond het thema, krijgt 62 procent van slachtoffers met vergelding te maken als ze aangifte doen van seksueel geweld.

“De cijfers in het nieuwe rapport van het Pentagon zouden elke Amerikaan woedend moeten maken, maar niemand zou verrast mogen zijn”, zegt Anu Bhagwati, voormalig kapitein bij de Mariniers en directeur van de ngo Service Women’s Action Network (SWAN). “We hebben nog steeds een rechtssysteem binnen de strijdkrachten waar bevelvoerende officieren het hele juridische proces kunnen sturen, in de plaats van getrainde, onpartijdige aanklagers en rechters.”

Hoewel Hagel vorige maand pleitte tegen de mogelijkheid voor officieren om beslissingen van de krijgsraad naast zich neer te leggen in het geval van seksuele agressie, maakte hij gisteren duidelijk dat hij niet gelooft in een externe juridische macht. “Het is mijn sterke overtuiging dat de ultieme autoriteit binnen de bevelstructuur moet blijven”, zei hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.