Dossier: 

Amerikanen optimistischer over oorlog Afghanistan

Na de dood van Osama bin Laden is het vertrouwen van de Amerikanen in de goede afloop van de oorlog in Afghanistan opvallend toegenomen. Dat blijkt een enquête van het gerenommeerde Pew Research Center for the People & the Press. Het toegenomen optimisme betekent evenwel niet dat de steun voor de oorlog sterk is toegenomen.

Volgens de opiniepeiling geloofde eind 2010 nog maar 49 procent dat de Amerikaanse militairen hun doelstelling zouden bereiken in Afghanistan. Het vertrouwen was al een tijd aan het slinken en heeft vooral vorig jaar een flinke duik genomen.

Maar na de dood van Osama bin Laden werden de Amerikanen ineens een stuk optimistischer: nu gelooft 63 procent in een goede afloop van de oorlog. Dat is ongeveer evenveel als begin 2008, toen 62 procent in militair succes geloofde.

Het toegenomen optimisme is zowel bij Republikeinen als Democraten te merken.

Ook het optimisme over de capaciteit van de Amerikaanse regering om terreuraanvallen te voorkomen, is deze week de hoogte in geschoten. Zes op tien Amerikanen heeft nu op dat punt vertrouwen in hun regering. De laatste tien jaar was dat vertrouwen zelden zo groot. Vóór de dood van Bin Laden geloofde slechts 44 procent dat Washington terreuraanvallen kon stoppen.

Geen troepen in Afghanistan

De geënquêteerden kregen ook de vraag voorgelegd of de VS hun troepen in Afghanistan moeten houden tot de situatie in dat land stabiel is. Daar zag je de groep ja-stemmers de laatste jaren gestaag slinken, van 61 procent eind 2008 tot 44 procent begin dit jaar. Het doden van Osama Bin Laden heeft de dalende trend wel gekeerd maar slechts in zeer beperkte mate. Nu vindt nog steeds maar 47 procent, minder dan de helft van de Amerikanen dus, dat de VS in Afghanistan moeten blijven.

Daar is wel een duidelijk verschil tussen Republikeinen en Democraten: twee derde van de Republikeinen wil de Amerikaanse troepen in Afghanistan houden, bij de Democraten wil de helft de troepen zo snel mogelijk naar huis halen.

85 procent van de ondervraagden vindt wel dat de Verenigde Staten verdere militaire acties zullen moeten ondernemen om de terreurdreiging tegen de VS te verminderen. Twee derde van de ondervraagden vreest in minder of meerdere mate dat Al Qaeda de dood van Bin Laden met een grote aanval zal vergelden.

De enquête werd uitgevoerd bij 654 volwassenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.