Amerikanen zijn klimaatverandering vergeten

De Amerikaanse bevolking ligt steeds minder wakker van de klimaatverandering, en bijna de helft oordeelt dat die vooral te maken heeft met natuurlijke processen. Dat blijkt uit verschillende enquêtes onder de Amerikaanse bevolking.
Volgens een rapport van het Pew Resarch Centre liggen de meeste Amerikanen niet meer wakker van de klimaatverandering: amper 30 procent van de ondervraagden noemde de opwarming van de aarde een “topprioriteit”, tegenover 38 procent twee jaar geleden. Ook milieu in het algemeen scoort laag met 41 procent. Die cijfers staan in schril contrast met de thema’s zoals de economie (85 procent) en jobs (82 procent). Ook terrorisme scoort nog steeds hoog: 76 procent van de Amerikanen noemt de terreurdreiging als topprioriteit.
De Amerikaanse bevolking kiest over het algemeen voor binnenlandse thema’s als prioriteiten, maar doet dat volgens de onderzoekers in extreme mate dit jaar. De aandacht voor de economie en het creëren van nieuwe jobs is pas recent enorm gestegen. Twee jaar geleden noemde amper 68 procent van de Amerikanen de economie als prioriteit, vorig jaar 75 procent en dit jaar 85 procent. Buitenlandse thema’s zoals het handelsbeleid van de regering scoren erg laag (31 procent).

“Natuurlijke klimaatverandering”


Het onderzoek komt er net na een andere enquête van onderzoeksbureau Rasmussen, waaruit bleek dat 44 procent van de Amerikanen de klimaatverandering toeschrijven aan “planeetevoluties op lange termijn”, en dus niet aan de invloed van de mens op het klimaat, zoals het Internationaal Klimaatpanel van de VN (IPCC) besloot. 41 procent is wel overtuigd van de menselijke invloed op het klimaat. Er blijkt een belangrijk verschil naargelang van politieke voorkeur: van de Democraten wijt 59 procent de klimaatverandering aan menselijke invloeden, van de Republikeinen amper 21 procent.
Waarnemers schrijven de verminderde aandacht voor de klimaatverandering toe aan verschillende factoren. Enerzijds is er een uitzonderlijk strenge winter in de VS, die Amerikanen doet twijfelen aan de opwarming van de aarde. Daarnaast heeft de regering-Bush de klimaatverandering acht jaar uit de aandacht proberen houden en twijfel proberen zaaien over de oorzaken ervan. Ook de voorbije presidentsverkiezingen zorgden vreemd genoeg niet voor meer aandacht. Precies omdat zowel Barack Obama als John McCain het eens waren over de realiteit van de klimaatverandering en de noodzaak aan dringende actie, kreeg het thema nauwelijks aandacht in hun debatten en campagnes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.