Dossier: 

Ansar Dine kopstuk gearresteerd in Noord-Mali

De Mouvement National de Liberation de l’Azawad (MNLA) die sinds de Franse interventie eind januari de controle opnieuw in handen heeft in Noord-Mali, heeft op zondag 3 februari twee jihadistische leiders gearresteerd. De Toeareg van het MNLA melden dat ze Mohamed Moussa Ag Mohamed, de nummer drie van de islamitische groepering Ansar Dine, alsook de leider van de Movement for Unity and Jihad in West Africa (MUJAO), Oumenïni Ould Baba Akhmed, gearresteerd hebben en overgeleverd aan de Fransen.

  • mlnamov.net Strijders van de MLNA, op een foto op de website van de beweging. mlnamov.net

Hoewel het hoofd van het islamistische Ansar Dine, Iyad Ag Ghali, zelf ooit een Toeareg rebellenleider was, wil de MNLA niet gelinkt worden met de islamistische bewegingen. De MNLA heeft sinds januari samen met de Franse luchtmacht en het Malinese leger de islamisten naar het noorden van Noord-Mali gedreven.

Beide gearresteerde kopstukken waren op de vlucht naar Algerije en werden in In Hallil aan de Algerijnse grens gevat. Daarna bracht een militair konvooi hen naar Kidal, waar de MNLA nu weer de touwtjes in handen heeft. De nacht voordien had Frankrijk hevige bombardementen uitgevoerd in de regio. Kolonel Thierry Burkhard, de woordvoerder van het Franse leger, verklaarde dat de bombardementen ‘logistieke opslagplaatsen en trainingskampen van aan Al Qaïda gelinkte islamistische groeperingen als doel hadden.’

Strijd tegen terrorisme

Het kopstuk van Ansar Dine, Ag Mohamed, staat bekend om het schrikbewind die hij invoerde nadat Ansar Dine deze zomer de controle over Noord-Mali gewonnen had. Hij was de man die een strikte toepassing van de sharia oplegde zoals het afkappen van handen als strafmaatregel.

Via hun website meldt de MNLA dat ze op 1 februari ook twee andere terroristen aangehouden hebben, zonder hun namen bekend te maken. ‘Een MNLA eenheid merkte twee verdachte mannen op in een auto die achteraf explosieven bleek te bevatten.’ De MNLA ziet de arrestaties als bewijs van hun strijd tegen het terrorisme.

Volgens experts verschansen de andere leiders van de islamistische groeperingen zich ook in de bergachtige grensregio waar de twee leiders gevonden zijn. Men is onder andere nog op zoek naar Iyad Ag Ghaly, de leider van Ansar Dine, en de Algerijn Abou Zeïd, die gezien wordt als een van de meest gewelddadige en radicale emirs in de Arabische wereld.

Franse gijzelaars

De islamisten zouden in die bergketen ook de zeven Fransen vasthouden, die in 2011 en 2012 in de Sahel ontvoerd werden. Dit maakt de Franse vliegoperaties in het gebied veel moeilijker. ‘De ontvoerders moeten inzien dat het tijd is om de gijzelaars vrij te laten. De Franse strijdkrachten zijn er klaar voor,’ zei de Franse president Hollande tijdens zijn blitsbezoek aan Mali begin februari. Op de website van Al Jazeera verklaart Abdoulaye Toure van de lokale overheid in Kidal dat een van de gijzelnemers ook in dezelfde regio gearresteerd zou zijn.

Tot nu toe is er nog geen officiële reactie op de arrestaties. Bamako zegt geen contact te willen opnemen met de separatistische MNLA in verband met het dossier. Het Malinese leger staat wel in contact met de MNLA, maar naar eigen zeggen enkel om de zeven Franse gijzelaars te kunnen bevrijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.