Arabische vrouwen op de barricades

In de voorhoede van de massale protesten in de Arabische wereld staan vrouwen. Zoals de 26-jarige Asmaa Mahfouz, tegenwoordig ook bekend als “het meisje dat Moebarak verpletterde”. Met haar gepassioneerde YouTube-boodschap creëerde zij de vonk die Egypte in vuur en vlam zette.

  • REUTERS/Dylan Martinez Vrouwen roepen anti-regeringsslogans na het vrijdaggebed op het Tahrirplein in Caïro REUTERS/Dylan Martinez

Mahfouz, die in 2008 met haar internetactivisme begon, is deel van een nieuwe stroming Arabische vrouwen die hun conservatieve imago van zich af hebben geschud. In haar video, die ze half januari online zette, verklaarde ze op 25 januari naar het Tahrirplein te gaan. Ze riep alle “jonge mannen en vrouwen” op om hun computerschermen en Facebookpagina’s te verlaten om op straat te protesteren tegen het corrupte regime.

“Ik ben een vrouw en ik ga op 25 januari naar buiten en ik ben niet bang voor de politie”, zei ze op het filmpje, dat te zien is via  www.youtube.com/watch?v=SgjIgMdsEuk. “En wie zegt dat vrouwen niet moeten protesteren omdat ze dan in elkaar worden geslagen, laat hem dan het eergevoel en de mannelijkheid hebben om met me mee te gaan.”

Haar boodschap resoneerde, “meer dan in mijn stoutste dromen”, aldus Mahfouz. Het filmpje werd doorgeplaatst op vele blogs en websites. Jongeren stuurden het door met hun mobieltjes. Kort daarna blokkeerde de regering alle telefoonnetwerken.

Revolutie

“Ik hoopte dat we met tienduizend mensen zouden samenkomen, maar toen de politie zich terugtrok, realiseerde ik me dat de protestdag een volksrevolutie was geworden”, schreef ze op een Facebookpagina die door haar aanhangers was gemaakt. “Mijn familie was zo bezorgd. Ze zeiden me dat vrouwen niet hard genoeg zijn voor zulke confrontaties. Nu zijn ze heel trots op me. Ik wist dat dit land voorgoed verloren zou zijn, als ik en alle anderen bang zouden worden.”

Dit is echte gelijkheid en we gaan nooit meer terug naar af.
Asmaa Mahfouz is maar een van de vele vrouwen die de leiding nemen in de protesten in Egypte en in de andere landen. Moeders van vermoorde demonstranten weigeren om rouwceremonies te houden voordat het regime verdreven is.

Toen de vandalen en plunderaars Cairo onveilig maakten, vormden zowel mannen als vrouwen burgermilities, gewapend met stokken en ijzeren staven. Toen duidelijk werd dat gewapende infiltranten het Tahrirplein werden opgestuurd, meldden vrouwen zich aan als vrijwilliger om vrouwen te fouilleren.

Tranen

Ook in Tunesië stonden vrouwen vooraan. Blogger Lina Ben Mehenni was een van de eersten die mensen opriep om te gaan protesteren. Ook de moeder van Mohammed Bouazizi, de jonge straatverkoper die zichzelf in brand stak in december, wist met haar tranen honderdduizenden Tunesiërs in opstand te brengen tegen de dictator Zine el Abidine Ben Ali.

In Jemen was het de arrestatie van de 30-jarige Tawakul Abdel-Salam Karman die de aanleiding vormde van dagenlange demonstraties in de hoofdstad. Karman, die nu vrijgelaten is, blijft een van de meest uitgesproken critici van het regime.

“Vrouwen, moslims en niet-moslims, met sluier en zonder sluier, komen samen en geven leiding aan wat er op straat gebeurt”, zegt Magda Adly, die in Cairo werkt met slachtoffers van geweld. “Dit is echte gelijkheid en we gaan nooit meer terug naar af.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.