Argentinië ontdekt Afrika

In navolging van Brazilië haalt Argentinië de banden nauwer aan met Afrika. De eerste in rij zijn landen met een forse economische groei zoals Angola en Mozambique.

  • CC MRECIC ARG Argentijns minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman ontvangt zijn Marokkaanse collega Youssef Amrani. De Argentijnse ontwikkelingshulp richt zich ook naar de Maghreblanden. CC MRECIC ARG

In maart ging de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Héctor Timerman, al poolshoogte nemen in Angola en Mozambique. In mei is het de beurt aan president Cristina Fernández voor een staatsbezoek aan Angola.

“Sinds 2005 werken we aan betere relaties met Afrika”, verklaart Diego Boriosi, het hoofd van het Argentijnse Horizontale Samenwerkingsfonds, voor Zuid-Zuidsamenwerking dus.  

Hij legt uit dat Afrikaanse landen tot enkele jaren geleden nauwere banden hadden met hun voormalige kolonisators (Frankrijk, Groot-Brittannië en Portugal) dan met andere landen. “Maar nu kijken ze ook naar Latijns-Amerika.”

Lula de Silva

De interesse is wederzijds. “Brazilië heeft al succesvol Portugeessprekend Afrika aan zich gebonden”, zegt Javier Surasky, hoogleraar aan de Nationale Universiteit van La Plata. Dat proces kreeg een extra impuls doordat de voormalige Braziliaanse president Lula da Silva tien keer naar Afrika reisde en er meer dan twintig landen bezocht.

Als gevolg van deze nieuwe banden kreeg Latijns-Amerika zijn eerste directeur van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO): José Graziano da Silva. De Braziliaan beloofde bij zijn aantreden eerder dit jaar om van de honger in Afrika een prioriteit te maken. “Brazilië wil Portugal verdringen in de Portugeessprekende wereld”, meent Surasky.

Volgens Boriosi heeft Argentinië dezelfde belangstelling in Afrika. Maar hij verduidelijkt dat de relaties die zijn land voor ogen heeft “om culturele redenen niet zo intens zijn als wat Brazilië heeft bereikt.” Het is de bedoeling om van Argentinië een wereldspeler te maken op het vlak van internationale samenwerking, aldus Boriosi.

Maghreblanden

Het bezoek aan Angola was hoofdzakelijk gericht op de handel. Driehonderd vertegenwoordigers uit de zakenwereld reisden mee in het zog van minister Timerman. In het geval van Mozambique waren er ook Argentijnse experts mee om advies en bijstand te geven aan hun collega’s in het Zuidelijk Afrikaanse land.

Ook andere Argentijnse ministeries knopen relaties aan. Het ministerie van Defensie heeft bijvoorbeeld contact gelegd met Zuid-Afrika, en het ministerie van Landbouw met Zuid-Afrika en Kenia.

De Argentijnse ontwikkelingshulp richt zich ook naar de Maghreblanden en Nigeria, waar samen met de Wereldgezondheidsorganisatie gewerkt wordt aan campagnes tegen polio.

Nieuwe markten

“De nauwere banden met Afrika maken deel uit van een Argentijns buitenlandbeleid dat dichter wil aanleunen bij andere landen van het Zuiden. Zo kreeg Argentinië vorig jaar het voorzitterschap van de G77, een coalitie van momenteel 130 ontwikkelingslanden waaronder China”, aldus Surasky.

“Argentiniës focus op Afrika en Azië is dus het gevolg van de Zuid-Zuidsamenwerking waar de regering op inzet. Maar evenzeer is het een reactie op het Braziliaanse buitenlandbeleid”, verklaart de expert.

En ook niet onbelangrijk is de nood aan nieuwe afzetgebieden als gevolg van de economische crisis. “De rijkere landen in Afrikaanse hebben zeer aantrekkelijke markten voor bepaalde Argentijnse bedrijven”, besluit Surasky.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.