‘Arizona strategie’ voor aangevallen journalist

Na de gewelddadige aanval op een onderzoeksjournalist in Namibië, roept het Forum voor Afrikaanse Onderzoeksjournalisten (FAIR) verslaggevers in haar Afrika-netwerk op om hun collega te steunen via de ‘Arizona strategie’.
Freelancejournalist John Grobler deed enkele heilige huisjes wankelen in de toplaag van Namibië’s politieke en economische klasse. In zijn onderzoek naar de privatisering en uitbating van populaire vakantieoorden in Namibië, kwam hij tot de conclusie dat er sprake is van verregaande belangenvermenging tussen private en publieke spelers.
Het Namibia Wildlife Resorts Company (NRW) staat normaliter in voor de uitbating van hotels en campingsites in natuurparken. Sinds kort ging de NRW over tot privatisering van enkele vakantieoorden. Grobler ontdekte dat de concessies naar een kleine maar machtige groep zakenmannen en bedrijven ging, gelinkt aan de regerende Swapo-partij (South West Africa People’s Organisation).

Wrede aanval


Aan het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) vertelde Grobler dat vier mannen hem op vrijdagavond (8 januari) aanvielen in een café in de Namibische hoofdstad Windhoek. De aanvallers bewerkten zijn gezicht met een gebroken glas en schopten hem herhaaldelijk op het hoofd.
Grobler identificeerde drie van de vier mannen als prominente zakenmannen gelinkt aan Swapo: Desmond Amunyela, David Imbili en Kiplat Kamanya. Imbili is de schoonzoon van voormalig president Sam Nujoma. Volgens het politierapport beschuldigden de mannen Grobler van imagoschadende journalistiek over Swapo.
‘De wonden van de laatste aanval genezen mooi en ik voel me sterk om verder te werken. Ze zullen me niet monddood maken’, zei Grobler tegen het CPJ. Ook voor dit drieste incident is Grobler herhaaldelijk geïntimideerd en aangevallen.
Het CPJ veroordeelt de ‘wrede aanval’. Tom Rhodes, coördinator Afrika van het CPJ, zegt: ‘We roepen de Namibische autoriteiten op om deze aanval grondig te onderzoeken en de verantwoordelijken, ongeacht hun politieke invloed, voor het gerecht te brengen.’

Arizona strategie


Momenteel werkt Grobler aan een laatste artikel over de belangenvermenging. Om te verhinderen dat Grobler het zwijgen wordt opgelegd, roept FAIR verslaggevers uit haar Afrika-netwerk op om hem te helpen in zijn verhaal. Dit noemt de directeur van FAIR, Evelyn Groenink, de ‘Arizona strategie’.
‘In Arizona (VS) werd een journalist vermoord door personen gelinkt aan het verhaal dat hij aan het onderzoeken was. Onmiddellijk na zijn dood, kwamen collega’s van over heel de VS naar Arizona om het verhaal af te werken. Uiteindelijk bereikten de moordenaars het omgekeerde van wat ze beoogden. Ze wilden het verhaal begraven, in plaats hiervan werd het gepubliceerd over het hele land.’
Telkens een journalist in gevaar komt omwille van een onderzoek zal FAIR een gelijkaardige strategie toepassen, zegt Groenink. ‘Hoe meer John geïntimideerd wordt door enkele machthebbenden, hoe meer wij het verhaal in de schrijnwerper zullen plaatsen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.