Arm maar veelbelovend

Mozambique, een straatarm land dat lang bij het socialisme zweerde en tot tien jaar geleden verscheurd werd door een wrede burgeroorlog, is nu een aanrader voor buitenlandse investeerders. Dat is de conclusie van een studie van de VN-Conferentie voor Handel en Ontwikkeling (Unctad) en de Internationale Kamer van Koophandel (ICC). De Mozambikaanse regering voert een beleid dat systematisch alle hinderpalen voor ontwikkeling uit de weg ruimt en op veel steun kan rekenen bij de bevolking, vinden de auteurs van het rapport. Daardoor steekt de voormalige Portugese kolonie qua ondernemersklimaat met kop en schouders uit boven de meeste andere Minst Ontwikkelde Landen.

De studie baseert zich onder meer op de resultaten van een onderzoek naar de competitiviteit van de Afrikaanse landen in de periode 2000-2001, uitgevoerd door het Wereld Economisch Forum en de Universiteit van Harvard. Daarin eindigde Mozambique op een verrassende derde plaats, na Tanzania en Marokko. Mozambique kent ook politieke stabiliteit, de regering voert er een beleid dat vriendelijk is voor ondernemers en de bevolking is erg tegemoetkomend, aldus ondernemers die door de Unctad en de ICC werden bevraagd. Allemaal elementen die investeerders als muziek in de oren moeten klinken. De laatste tijd beginnen ook de telecommunicatie en de openbare diensten erop vooruit te gaan - geen evidentie in één van de armste landen ter wereld.

Investeerders die het er op wagen, moeten wel weten dat vooral de transportinfrastructuur nog erbarmelijk is, de openbare veiligheid te wensen overlaat en de administratie hopeloos inefficiënt is. Corruptie en diefstal vormen ook een probleem, en de plaatselijke ondernemers hebben het moeilijk om aan investeringsmiddelen te komen. De Mozambikaanse financiële instellingen zijn beter dan in veel andere arme landen, maar ze zijn wel bijna allemaal in de hoofdstad Maputo gevestigd, al wonen daar maar twee van de 19,4 miljoen inwoners.

Volgens voorlopige gegevens groeide de Mozambikaanse economie vorig jaar met 15 procent - niet slecht in een recessieve internationale context. Dat enorme groeipotentieel maakt de moeilijkheden waarmee investeerders onvermijdelijk te maken krijgen meer dan goed, vindt Mark Hayworth, de voorzitter van Shell Mozambique. Bovendien biedt Mozambique als lidstaat van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) een goede toegang tot Zuid-Afrika en tot de 12 andere lidstaten van het regionale blok.

De Mozambikaanse economie steunt vooral op de landbouw - het land produceert onder meer cashewnoten, katoen, tabak en suiker. Ook de visserij is een belangrijke sector. Voor buitenlandse investeerders zijn er mooie kansen weggelegd in de agro-industrie, de verwerkende nijverheid, de financiële sector en het toerisme - allemaal sectoren die nog onderontwikkeld zijn.

De Unctad en de ICC lijken ervan overtuigd dat de Mozambikanse regering haar veelbelovende hervormingsprogramma de komende jaren door zal zetten. Dat is ook nodig als ze haar doelstelling wil halen de armoede in het land tegen 2010 met de helft te verminderen. Nu leven 12 van de 19,4 miljoen Mozambikanen in extreme armoede.

REF.: 02178 .

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.