Arme Amerikanen vangen de klappen op van de kredietcrisis

De wereldeconomie hangt in de touwen, en de Amerikaanse economie ook. In bepaalde groepen is de werkloosheid toegenomen tot maar liefst 20 procent.
De wereldwijde groei zal dalen van 3,8 procent in 2008 tot 0,5 procent komend jaar, voorspelt het IMF. “De economie komt in feite stil te staan”, aldus IMF-econoom Olivier Blanchard woensdag (28 januari). Hij presenteerde het nieuwe rapport bij aanvang van het Wereld Economisch Forum in Davos.
Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zullen er wereldwijd 30 tot 50 miljoen banen verdwijnen als de recessie dit jaar voortduurt.

Energierekening betalen


Ook in het rijke Amerika vallen de klappen. In Boston, in het noordwesten, vriest het de hele winter. “Zonder verwarming lopen mensen het risico te sterven”, zegt John Drew, directeur van ABCD, Actie voor Gemeenschapsontwikkeling Boston. De organisatie helpt duizenden mensen met het betalen van hun energierekening, en dat zijn er nu, halverwege de winter, al 20.000. “Vorig jaar waren het er nog 15.000.”
Volgens Drew kunnen zelfs mensen met een fulltime baan hun vaste lasten niet meer betalen. Uit regeringscijfers blijkt dat 36 miljoen Amerikanen niet genoeg verdienden om hun eten te betalen, zoals laaggeschoolde arbeiders in de hotels en restaurants. Er zijn in de Amerikaanse dienstenconomie 14 miljoen mensen die op het armoedeniveau zitten van 470 dollar (315 euro) per week.

Diep in de rode cijfers


Massachusetts, de staat waar Boston in ligt, zit diep in de rode cijfers, door de recessie en door slechte investeringen. Daardoor kan het steeds minder subsidie geven aan organisaties zoals ABCD.
Door de wereldwijde kredietcrisis willen de meeste banken amper nog leningen verstrekken. Dat heeft direct gevolgen voor de handel en de geldeconomie. In het afgelopen jaar zijn 2,6 miljoen Amerikanen werkloos geworden, waardoor het werkloosheidscijfer op 7,2 procent uitkomt. In bepaalde groepen is de werkloosheid 20 procent, zoals onder jonge, ongeschoolde zwarten, en in Michigan, waar de auto-industrie duizenden mensen heeft ontslagen.
“We hebben geen moment te verliezen”, zei president Obama woensdag bij de presentatie van zijn stimuleringsplan in het Huis van Afgevaardigden. Hij wil 819 miljard dollar (605 miljoen euro) injecteren om de consumptie weer op te vijzelen. Het Huis keurde zijn plan goed – geen enkele Republikein steunde het overigens – en het woord is nu aan de Senaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.