(Arme) Chinezen hebben tweede grootste economie

De Chinese overheid publiceerde op 14 februari cijfers die bevestigen wat we al eerder wisten: het land heeft sinds 2010 de tweede grootste economie ter wereld.

China heeft vorig jaar Japan ingehaald als de op één na grootste economie van de wereld. Japan had een bruto binnenlands product (bbp) ter waarde van 5,5 biljoen dollar, China had een bbp van 5,8 biljoen dollar.

Terwijl Peking zijn productie gevoelig vergrootte, kende Tokio een vermindering van de binnenlandse vraag en van de export. De Japanse minister van Economie, Kaoru Yosano, tilt niet te zwaar aan het verlies van de tweede plaats: “Als economie zijn we niet bezig met competitie maar wel met de levensstandaard van onze burgers.” Voor Japan is de groei van China’s economie trouwens welgekomen. China is zijn belangrijkste handelspartner en is van groot belang voor de Japanse elektronische en auto-industrie.

VS nog tien jaar op 1

De VS voeren nog steeds de ranglijst aan, maar binnen tien jaar zou China volgens heel wat economen de VS evenaren. De Japanse economie moet nog steeds herstellen van de moeilijke jaren ’90, toen onder meer de vastgoedmarkt crashte. Ook gaven de Japanse consumenten niet bijster veel uit, en bovendien kochten ze meer en meer producten uit opkomende en goedkopere landen zoals China. Vandaag kampt het land met een ouder wordende bevolking die minder uitgeeft en die als werkkracht relatief duur en niet flexibel is. Bovendien zorgt de hoge koers van de yen voor een afname van de vraag naar Japanse producten.

Bbp zegt niet alles

Critici zeggen ondertussen dat China zijn munt, de yuan, opzettelijk onderwaardeert om meer te kunnen exporteren. Deze week zal China op een vergadering van de G20 waarschijnlijk opnieuw kritische vragen krijgen van de VS over de koers van de yuan. Het handelsoverschot van China is vorig jaar evenwel gehalveerd en dus heeft China meer argumenten om de wisselkoers van zijn munt niet te verhogen.

De Chinese economie steunt sterk op export en investeringen, ondermeer in infrastructuur. De VS daarin gesteund door heel wat andere landen, willen dat China de binnenlandse consumptie verhoogt.

De Chinese regering zegt daaraan te werken maar de basisstructuur van de economie verandert niet zeer snel.

De betekenis van het snel groeiende bbp moet immers wel juist geïnterpreteerd worden. Het inkomen per hoofd blijft in China tien keer lager dan in Japan. Bovendien is de rijkdom in China heel ongelijk verdeeld tussen tussen stedelingen en plattelanders, tussen werkgevers en werknemers.

(BBC News, NY Times, China Daily, Reuters)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.