"Arme gezinnen moeten wijken voor WK voetbal en Spelen in Brazilië"

In Brazilië worden arme families gedwongen te verhuizen voor de bouw van infrastructuur voor het wereldkampioenschap voetbal en de Olympische Spelen. Dat zeggen mensenrechtenorganisaties.

In Rio de Janeiro wonen minstens 750 gezinnen in zones die aangeduid zijn voor de aanleg van wegen naar aanleiding van het WK voetbal en de Spelen. Er komen steeds meer klachten dat mensen gedwongen worden te verhuizen.

“We willen het wereldkampioenschap of de Olympische Spelen niet verbieden, en we zijn ook niet tegen de verbetering van het wegennet”, zegt priester Luiz António Pereira Lopes. “Maar de overheid toont geen respect voor de mensen als ze hen doet verhuizen en daarbij een schamele schadevergoeding toekent, nauwelijks 8000 tot 10.000 real (3400 tot 4300 euro).” Pereira Lopes is coördinator van het katholieke Pastoral de Favelas, een organisatie van het aartsbisdom Rio de Janeiro die zich al sinds 1977 inzet voor de inwoners van de favela’s (arme buitenwijken) van Rio.

Ook Amnesty International klaagt de gedwongen verhuizingen aan. Momenteel is Salil Shetty, secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie, in Brazilië, met het oog op de opening van een kantoor in Brazilië. “Brazilië heeft internationale verdragen en conventies ondertekend die het recht op wonen garanderen,” zegt Shetty, “maar alle gevallen die we hier te horen krijgen, tonen dat men geen rekening houdt met dit proces.”

Brazilië organiseert het wereldkampioenschap voetbal in 2014, met onder meer wedstrijden in Belo Horizonte, Brasilia, Curitiba, Porto Alegre, Rio de Janeiro en São Paulo. In 2016 is Rio de Janeiro gastheer van de Olympische Spelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.