"Barack of McCain? Wij Irakezen verliezen toch"

De Irakezen zijn verdeeld over de impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op hun land. Maar ze zijn het er wel bijna allemaal over eens dat de volgende Amerikaanse president de bezetting van hun land niet zal beëindigen.
“De Amerikaanse regering heeft een grote fout gemaakt in Irak”, zegt Adil Ibrahim, een arts in Baquba, de hoofdstad van de woelige provincie Diyala. “Wie de verkiezingen ook wint, we hopen dat een nieuwe regering de fouten van de vorige ongedaan kan maken.”
Sommige Irakezen hebben voorkeur voor de Democratische presidentskandidaat Barack Obama, omdat die voor een historische verandering zou kunnen zorgen. “Als zwarte Amerikaan heeft hij zeker een andere zienswijze op de wereld”, zegt ambtenaar Ali Hussein. “We sympathiseren ook met hem omdat hij een moslimachtergrond heeft. Daardoor kan hij op een andere manier naar Arabieren kijken.” Ook schoolmeester Naser Mahdi denkt er zo over: “Hij is helemaal anders volgens mij. De wereld heeft een nieuwe generatie machthebbers nodig, en we hopen dat hij de dominantie van de VS in het Midden-Oosten kan verminderen.”
Maar niet alle Irakezen zijn zo opgezet met Obama. Abdulla Hamid, een inwoner van Baquba, maakt zich ernstig zorgen over de recente toespraak van Obama voor het invloedrijke American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), de pro-Israëlische lobby in de VS. “Wat kunnen we verwachten van een man die de Israëlische vlag draagt en zijn steun uitspreekt voor een Israëlische staat met een verenigd Jeruzalem?”, vraagt hij. “Obama geeft duidelijk geen moer om de Palestijnen en de Arabieren.”
Hamid verwijst naar het speldje met een gecombineerde Amerikaanse en Israëlische vlag, dat Obama droeg tijdens zijn speech voor het AIPAC. Obama’s steun voor een verenigd Jeruzalem negeerde de Palestijnse aanspraken op de stad.
Werelddominantie
Hoewel Obama pleit voor een andere Amerikaanse aanpak in Irak, heeft hij zich evenals zijn concurrent John McCain niet uitgesproken voor een verandering van de Nationale Veiligheidsstrategie van de VS of het militaire document “Joint Vision 2020”, dat pleit voor “dominantie op alle vlakken” van de wereld door de Amerikaanse strijdkrachten tegen 2020. Daarmee wordt niet enkel de totale controle van land, lucht en zee bedoeld, maar ook van informatieverkeer en de ruimte.
“De Amerikaanse strategie is taai en onveranderlijk”, zegt een politiek analist aan de Universiteit van Diyala, die anoniem wil blijven. “Het maakt dus niet echt uit wie er wint in de presidentsverkiezingen, want een nieuwe president zal de algemene koers niet veranderen.”
Abdul-Rahman, een lokaal zakenman, is het daarmee eens. “In de jaren negentig hoopten we dat Bill Clinton verkozen zou worden en dat er een einde zou komen aan de economische sancties die zoveel lijden veroorzaakten. Maar toen Clinton president werd, bleven de sancties en werden ze zelfs nog erger.”
‘Alle politici zijn leugenaars’
Barack Obama heeft al publiek te kennen gegeven dat hij de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak voorstaat. Maar zijn adviseurs spreken over plannen om zestig tot negentigduizend militairen in Irak te houden tot minstens 2013, het jaar waarin Obama’s eerste termijn zou aflopen als hij verkozen wordt.
Veel Irakezen zijn dan ook sceptisch over de beloftes van Obama. “Ik zal geloven dat de Amerikaanse troepen verdwijnen, op het moment dat ik ze niet langer in onze straten zie en de gevechtsvliegtuigen niet langer bommen op onze huizen gooien”, zegt een marktkramer. “Alle politici zijn leugenaars, dat weet zelfs een schoolkind.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.