Bashir: ‘Ik zal de eerste zijn om een onafhankelijk zuiden te steunen’

Omar al-Bashir, president van Soedan, laat zich op een publiek forum voor het eerst positief uit over een eventueel onafhankelijk Zuid-Soedan.

Hoopgevende woorden uit de mond van president Bashir op een ceremonie die het vijfjarig bestaan van het vredesakkoord (Comprehensive Peace Agreement – CPA) markeert: ‘We zullen de nieuwe regering in het zuiden steunen’. Maar zijn ze oprecht, vraagt het Burkinese dagblad Le Pays, zich luidop af. Enkele weken geleden hoopte Bashir nog dat Zuid-Soedan voor eenheid zou stemmen tijdens het referendum in januari 2011.
Toch nuanceert Bashir ook hier zijn woorden: ‘De National Congress Party (de NCP van Bashir) pleit voor de eenheid van Soedan, maar als afscheiding het resultaat is van het referendum, zal de NCP de eerste zijn om die beslissing te ondersteunen. Wij zullen goede buren zijn.’
Salva Kiir, president van het semi-autonome Zuid-Soedan, zei op dezelfde ceremonie: ‘Het noorden en het zuiden blijven economisch en politiek verbonden, wat ook de uitkomst is van het referendum’. Verwacht wordt dat de Zuid-Soedanezen voor onafhankelijkheid zullen kiezen.
Ondanks deze hoopvolle speeches van Soedan’s leiders liggen meerdere obstakels op de weg naar een vredevolle toekomst.

Verkiezingen


Zo zou er sprake zijn van fraude in de aanloop naar de presidentiële verkiezingen in april. Het verloop van de verkiezingen is cruciaal voor de verstandhouding tussen noord en zuid, te meer omdat ze deel uitmaken van het CPA.
De NCP zou het nieuwbakken presidentiële kandidaten, vooral uit het zuiden, zeer moeilijk maken om zich te registreren. Kandidaten moeten 15.000 handtekeningen verzamelen met minimum 200 steunbetuigingen uit elk van de achttien provincies. Een problematische opdracht voor onafhankelijke kandidaten na decennia burgeroorlog, vindt kandidaat-president Abdel Aziz Khaled.
‘Ze (de regering) maken het ons moeilijk omdat Bashir niet wil dat er veel kandidaten deelnemen aan de verkiezingen. Bashir wil in de eerste ronde meer dan vijftig procent van de stemmen halen’, zegt Khaled tegen Reuters. Dit zou een tweede ronde overbodig maken.
Volgens de Sudan People’s Liberation Movement (SPLM), de regerende partij in het zuiden, pleegt de NCP grootschalige fraude. De NCP zou arme en ongeletterde bewoners van krottenwijken om en bij de hoofdstad Khartoem bedreigen en omkopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.