Bedrijfsleven stelt ecologisch 'fundamentalisme' aan de kaak

De internationale milieubeweging wordt gedomineerd door een ecologisch ‘fundamentalisme’. Dat was het uitgangspunt van het allereerste ‘Eureka Forum’. De organisatoren willen een revolte op gang brengen tegen de gevestigde milieugroepen.

Het ecologisch fundamentalisme vormt een aantasting van de rechten van boeren, bosbouwers, vissers, mijnbouwers, imkers, 4x4-liefhebbers en andere groepen. Zo’n 150 mensen vonden dat uitgangspunt interessant genoeg om afgelopen weekend deel te nemen aan het eerste ‘Eureka Forum’. De ambitie van het forum was om het begin te vormen van de oprichting van een sterk nationaal netwerk om de milieubeweging te counteren.

Het forum is genoemd naar de Eureka-opstand in 1854. Zo’n 120 mijnwerkers kwamen toen in opstand tegen de Britse kolonisator. Volgens de organisator, het Institute of Public Affairs (IPA), vormen milieugroepen het nieuwe establishment dat dient omver geworpen te worden. Het IPA wordt gefinancierd door bedrijven uit de olie-, biotech- en landbouwsector en komt daar ook voor uit.

Niet iedereen mocht deelnemen. Het forum is geen openbare vergadering. We mikken op groepen met gemeenschappelijke belangen, zo luidde de verantwoording van IPA.

Het is tijd dat we een milieubeleid krijgen dat op rationele bewijzen gebaseerd is zei Jennifer Marohasy, het hoofd van de milieucel van IPA, in haar openingsspeech. Het ecologisch fundamentalisme is subversief omdat het de wetenschap misbruikt om zijn leerstellingen te verkondigen. De stellingen van de milieubeweging hebben volgens IPA vaak geen enkele basis in observatie of empirisch geteste theorieën. Marohasy schopte hard tegen de heilige huisjes van de Australische milieubeweging, te beginnen met het broeikaseffect.

Volgens het IPA is de klimaatverandering een gevolg van een natuurlijk opwarmingsproces - een stelling die ook in Amerikaanse regeringskringen nog steeds wordt verdedigd.

Catherine Fitzpatrick, klimaatspecialist van Greenpeace Australia, doet het IPA af als een verwaarloosbaar splintergroepje. Niet wij maar het IPA verwerpt de wetenschap. Dat zij de wetenschappelijke consensus over de klimaatverandering van het overgrote deel van ‘s werelds wetenschappers aan hun laars lappen, bewijst dat.

Maar het IPA staat niet alleen. Het Eureka Forum imiteert de ‘Wise Use Movement’ die aan het begin van de jaren 90 in Amerika ontstond, zegt Tim Doyle, Milieuprofessor aan de universiteit of Adelaide en auteur van het boek ‘Green Power’. Het is dezelfde populistische anti-overheidsretoriek die Amerikaanse denktanks en groepen gebruiken om de basis van de milieubeweging te ondergraven.

Alvast één Australische spraakmaker rekent zich tot het kamp van de non-believers. Tim Lee, een journalist van de overheidszender Australian Broadcasting Corporation, trad op als ceremoniemeester tijdens het Forum. Als journalist ben ik het inderdaad beu van naar de jammerfeesten van milieugroepen te gaan, maar daar gaat het niet om. Het punt is dat ook de stem van groepen als IPA gehoord worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.