"Bedrijven liggen niet wakker van BRICS"

Bedrijven in de BRICS-landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika liggen niet wakker van de BRICS-alliantie. Dat zegt een prominent Zuid-Afrikaans investeringsstrateeg.

Chris Hart, hoofdstrateeg van Investment Solutions in Johannesburg, heeft er net een bezoek aan India en Brazilië op zitten. Dit jaar gaat hij naar China en Rusland om ook daar een beter zicht te krijgen op de kansen die de club van de belangrijkste opkomende economieën biedt aan Zuid-Afrika.

Braziliaanse bedrijven liggen niet wakker van de BRICS-groep, zegt hij. “Taal is zeer belangrijk in Brazilië. Het land staat erg op zichzelf. Als je daar woont, heb je weinig reden om iets anders dan Portugees te spreken.”

BRICS-ontwikkelingsbank

Door de taal en de wettelijke complexiteit van het land (“er zijn heel wat barrières om er binnen te geraken”) is het voor buitenlandse bedrijven moeilijk om met Braziliaanse bedrijven te concurreren.

Alleen voor de Braziliaanse regering is BRICS relevant, “omdat die betrokken is bij de oprichting van de BRICS-ontwikkelingsbank. De hamvraag is: zal de zakenwereld het politieke initiatief volgen?”

Ook Indiase bedrijven kijken heel erg naar de eigen markt. Maar terwijl die interne focus de Braziliaanse bedrijven nog tientallen jaren zal bezighouden, staat men in India meer open voor internationale kansen. Als ze kansen zien in andere landen, dan grijpen ze die, “en die in zin zijn het meer ondernemers”, zegt Hart.

Maar in dat verband is ook voor de Indiase bedrijven BRICS niet relevant. “Indiase bedrijven proberen geen toegang te krijgen tot Brazilië door de BRICS-alliantie – ze gaan nog liever naar Kenia of Ghana, of naar Groot-Brittannië. In tegenstelling tot bedrijven in Brazilië zijn Indiase bedrijven gediversifieerde conglomeraten, die in elke business stappen waar ze kansen zien.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.