Belgische documentairemakers plaatsen genitale verminking in de kijker

Marc Dacosse en Eric D’Agostino, twee Belgische cineasten die veel voor de franstalige zender RTBF werken, hebben een indrukkwekkende documentaire gemaakt over vrouwenbesnijdenis in Mali. “Secrets de femmes, paroles d’hommes”, met prachtige beelden over een vreselijke traditie, wordt vrijdag (6 februari) wereldwijd uitgezonden via TV5 Monde.

Vrijdag 6 februari is ook de internationale dag tegen de besnijdenis. Dacosse en D’Agostino zijn actief in !RESPECT!, een hulporganisatie die in West-Afrika strijd levert tegen genitale verminking. Ze werken er samen met plaatselijke organisaties die mensen bewust proberen te maken van de lichamelijke en psychologische schade die de traditionele ingreep meebrengt. Meestal worden bij een besnijdenis een deel van de clitoris en het omliggende weefsel weggehaald. Soms worden ook de kleine schaamlippen weggesneden en de grote schaamlippen dichtgenaaid.

De documentaire is opgebouwd rond de productie van een videoclip voor de Ivoriaanse reggaester Tiken Jah Fakoly. Zijn nummer “Non à l’excision” (Nee tegen de besnijdenis) is in veel Afrikaanse landen op de radio te horen. De Belgische filmploeg trekt naar Mali en werft daar acteurs en figuranten aan voor de clip. Tussen de opnames door praten de cineasten met al hun mannelijke medewerkers over wat vrouwenbesnijdenis voor hen betekent. In de gezinnen van de meesten van hen blijken meisjes besneden te worden.  

“De traditie wil het zo”, legt een van de figuranten uit. “Het is een kwestie van hygiëne, vrouwen worden zo rein”, zegt een andere. De beslissing om een  meisje te besnijden gaat meestal niet van de moeder van het kind uit, maar van de ouders van de vader.

In veel landen is vrouwenbesnijdenis illegaal, maar toch wordt de ingreep nog toegepast in 28 Afrikaanse landen en in sommige delen van het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. In Kameroen is maar 1,4 procent van de vrouwen besneden, maar het aandeel loopt op tot 90 procent in Mali en 96 procent in Guinée. Vrouwenbesnijdenis komt vooral in islamitische landen voor, maar in sommige landen waar de islam sterk staat worden vrouwen helemaal niet besneden, terwijl in Afrika ook christelijke en animistische gemeenschappen de praktijk toepassen.

De documentaire is op 6 februari te bekijken op TV5 Monde om 22u30. De film wordt gevolgd door een debat over vrouwenbesnijdenis.

Clip op Dailymotion:  http://www.dailymotion.com/video/x4a7bi_tiken-jah-fakoly-non-a-lexcision_music

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.