Besparingen duwen Portugese vrouwen in de prostitutie

Steeds meer Portugese vrouwen belanden in de prostitutie omdat ze niet meer rondkomen. Dat is het gevolg van de diepgaande besparingen die de Portugese regering doorvoert om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Die besparingen raken vooral de armste lagen van de bevolking.

“Steeds meer vrouwen tussen de dertig en veertig jaar, slachtoffers van de crisis, zoeken hun toevlucht tot prostitutie”, zegt Inês Fontinha, de directrice van O Ninho (Het Nest), een organisatie die zich inzet voor prostituees. “In Coimbra, een stad ten noorden van Lissabon, telden we dit jaar al vierhonderd nieuwe gevallen.”

Portugal telde vorig jaar al 28.000 prostituees. De helft daarvan waren Portugese vrouwen, voor het overige ging het vooral om Braziliaanse, Roemeense, Bulgaarse en Nigeriaanse migranten, vaak slachtoffers van mensenhandel. Nu neemt het aandeel van de Portugese prostituees toe.

Kinderen

“Wanneer een vrouw alleen achterblijft met twee kinderen terwijl de kosten elke dag oplopen, ziet het leven er niet rooskleurig uit,” vertelt Pamela, een prostituee die tot vorig jaar in de textielnijverheid werkte. Ze probeerde ander werk te vinden, maar dat lukte niet. Ook Xana, een typiste die in de prostitutie belandde, moet haar twee kinderen alleen opvoeden. “Veel mensen denken onterecht dat wij pervers zijn, dat we het doen omwille van het seksuele plezier. Die mensen hebben geen flauw benul.”

De familie van beide vrouwen is niet op de hoogte van hun bezigheden.

Meer jonge en oude vrouwen

“Wanneer de werkloosheid toeneemt, zie je vaak een toename van prostitutie: vrouwen zijn dan op zoek naar makkelijk te verdienen geld,” schrijft de Australische marktonderzoeker Ed Butler (IBISWorld) op de medische website medindia.net. Hij voegt eraan toe dat klanten door de crisis ook minder geld uitgeven aan prostitutie.

Volgens Annika Dalén van de universiteit van Uppsala, die onderzoek deed naar de toename van prostitutie ten gevolge van de financiële crisis van 2001 in Argentinië, heeft zo’n crisis bovendien tot gevolg dat ook meer jongere en oudere vrouwen in de prostitutie belanden. Dat maakt de risico’s groter. In Portugal hebben onervaren prostituees vooral angst in de handen van Oost-Europese bendes te vallen. Die zijn berucht voor het geweld waarmee ze vrouwen volgzaam maken en concurrenten uitschakelen.

Krimpende economie

De Portugese economie krimpt en de overheid moet steeds hogere interesten betalen op nieuwe leningen. Om het land niet failliet te laten gaan, voert de regering van eerste minister Pedro Passos Coelho draconische besparingen door. Het land kampt volgens officiële cijfers met een werkloosheidgraad van 13 procent; de vakbonden hebben het zelfs over 17 procent. De kans is groot dat de werkloosheid nog zal stijgen door de besparingsoperatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.