Brazilië schrapt Mozambikaanse schuld

De Braziliaanse regering heeft dinsdag 95 procent van de Mozambikaanse schuld aan Brazilië kwijtgescholden, ongeveer 331 miljoen dollar. Volgens de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva wil Brazilië daarmee een voorbeeld stellen voor andere grote landen. Lula vindt dat nog veel andere arme landen zouden moeten kunnen rekenen op de kwijtschelding van schulden die ze nooit zullen kunnen terugbetalen maar die als een zwaard van Damocles boven hun hoofden blijft hangen.


Brazilië, dat zelf voor meer dan 224 miljard dollar in het krijt staat bij buitenlandse schuldeisers, heeft eerder al schulden kwijtgescholden aan Bolivia en aan andere Afrikaanse landen. De onderhandelingen over herschikking van de Mozambikaanse schuld waren al in 2000 aangevat. Volgens president Lula gaat het om een symbolisch gebaar en een gedeeltelijke compensatie voor de historische schuld die Brazilië door de slavenarbeid tegenover Afrika heeft.

Brazilië verleent ook ontwikkelingshulp aan Mozambique en andere Afrikaanse landen. Ze krijgen ondermeer aidsremmers en bijstand om die geneesmiddelen zelf te gaan produceren. Brazilië voert zelf een succesvol beleid op dat vlak waarbij aidsremmers gratis verspreid worden.

Mozambique en Brazilië hebben begin deze week ook samenwerkingsovereenkomsten gesloten op het vlak van cultuur, openbare veiligheid en de strijd tegen het racisme. Ze gaan elkaar ook helpen om witwasoperaties tegen te gaan. De Mozambikaanse president Joaquim Chissano zegde zijn steun toe aan de Braziliaanse pogingen om een permanente zetel te verwerven in de VN-Veiligheidsraad. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.