Brievenactie tegen aasgier

Nieuws

Brievenactie tegen aasgier

10 juni 2007

Jubilee Zambia, een organisatie die strijd voert voor schuldkwijtschelding, roept activisten over de hele wereld op om Michael Sheenan, de directeur van Donegal International, een brief te schrijven. Donegal International is een aasgierfonds dat Zambia via een Britse rechter gedwongen heeft om 11,58 miljoen euro te betalen. Dat schrijft de Nederlandse nieuwssite OneWorld.nl.

Banken of overheden die nog geld tegoed hebben van de armste ontwikkelingslanden, maar er van uitgaan dat ze dat geld toch nooit zullen kunnen recupereren, kunnen die schulden doorverkopen. Commerciële kredietinstellingen komen als aasgieren af op deze tweedehandsmarkt voor schulden. In het geval van Zambia betreft het een oude schuld van 2,5 miljoen euro die door het aasgierfonds Donegal International werd opgekocht.
‘Meneer Sheenan, wees geen aasgier, maar word een held en zie af van die miljoenen dollars in ruil voor investeringen in armoedebestrijding’, zo luidt het in een voorbeeldbrief, die je via de site van Jubilee Nederland kan downloaden.
MO* berichtte in april over Belgisch ontwikkelingsgeld waar een aasgierfonds, gevestigd op de Kaaimaneilanden, jurdisch beslag liet op leggen begin 2005. Het geld was bestemd voor Congo-Brazzaville, maar werd door Kensington International geblokkeerd. Het dossier is nog hangende bij het Belgische gerecht.