Burgemeesters eisen levensverzekering

Burgemeester zijn in Bolivia is een gevaarlijke onderneming. Het geweld op het platteland neemt hand over hand toe en daarom eist de Vereniging van Boliviaanse Burgemeesters dat de regering alle burgervaders een levensverzekering toekent. Experts pleiten echter voor een aanpak van de wortels van het probleem: de torenhoge corruptie en het despotisme in het lokale bestuur.

In juni werd de burgemeester van Ayo Ayo, een stadje in de hoge Andes, ontvoerd, vermoord en uiteindelijk door een woedende menigte in brand gestoken op het centrale plein. De man was eerder door de inwoners beschuldigd van corruptie. Sindsdien regent het ontslagen bij burgemeesters van diverse andere kleine Boliviaanse steden.

Nu hebben de burgervaders bij de nationale regering een verzoek ingediend voor een wetsvoorstel dat hen en hun families een levensverzekering ter waarde 45 procent van hun normale salaris zou toekennen. De kans dat de regering op hun verzoek ingaat is klein. President Carlos Mesa heeft immers pas de bankrekeningen van vijftig gemeentebesturen laten bevriezen omdat ze de vereiste onkostenverslagen niet hebben ingeleverd.

De malaise in het lokale bestuur heeft diepe wortels. In 1994 startte de nationale overheid met de verdeling van gemeenschapsgeld over de 314 Boliviaanse gemeentes en kregen de lang verwaarloosde gemeentebesturen meer bevoegdheden. De decentralisering zou een spectaculaire ontwikkeling teweeg brengen in de afgelegen dorpen en steden, zo klonk het. Maar vandaag lijkt precies die decentralisatie aan de basis te liggen van het geweld en de rechtsonzekerheid.

Rubén Ardaya, een socioloog die zich specialiseert in gemeentelijk bestuur stelt dat de decentralisatie tegelijk een ‘decentralisatie van corruptie’ was. De traditionele partijen (de MNR, de MIR en de ADN) steken het hele proces stokken in de wielen, vindt Ardaya. Ze willen de opkomende indianenpartijen de pas afsnijden met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van december. Ardaya vindt dat de drie traditionele partijen een belangrijk aandeel hebben in de dood van de burgemeester in Ayo Ayo omdat ze de woede bij de bevolking lieten escaleren. De corruptieaanklachten van de lokale bevolking vielen veel te lang in dovemansoren.

Ik betwijfel of een levensverzekering enig effect heeft op de instabiliteit en anarchie op het Boliviaanse platteland, zegt Julio Mallea, docent ‘Lokale Rechtszekerheid’ van de rechtenfaculteit van de Universidad Mayor de San Andrés. Over het algemeen vinden klachten over corruptie geen gehoor bij het gerecht. De Boliviaanse indianen - die meer dan de helft van de bevolking uitmaken - hebben geen vertrouwen in het rechtssysteem dat er sinds jaar en dag niet in slaagt hen te beschermen, zegt Mallea.

De expert vindt dat er dringend nood is aan meer personeel in het onderbezette gerechtelijk apparaat. Bovendien dient de inheemse rechtsspraak geïntegreerd worden in het gerechtelijk apparaat. In tegenstelling tot wat de lynchpartij in Ayo Ayo zou kunnen suggereren, is de inheemse rechtspraal behoorlijk vredelievend, benadrukt Mallea. De ergste straf voorzien is de verbanning en de inbeslagname van bezittingen, niet de doodstraf. Er is hoop: de regering-Mesa bereidt een wetsvoorstel voor dat beide rechtssystemen op elkaar zou afstemmen. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.