Burundese boeren blijven zweren bij DDT

Ondanks het verbod blijven de meeste Burundese buren DDT en andere giftige stoffen gebruiken om hun oogst te beschermen. De consumenten- en milieuorganisaties eisen dat de overheid dringend ingrijpt om de illegale praktijk te stoppen.
De pesticiden, die al meer dan twintig jaar verboden zijn maar nog altijd illegaal het land binnenkomen, vergiftigen langzaam maar zeker het land en de inwoners. De grootste boosdoeners zijn DDT en andere giftige bestrijdingsmiddelen die de boeren gebruiken om hun maïs, katoen en koffieplanten te beschermen tegen insecten.

Volgens Amissi Hamimou, expert bij het ministerie voor Landbouw kiezen de boeren voor de gevaarlijke pesticiden omdat moderne middelen drie keer zoveel kosten. De Organisation pour la défense de l’environnement au Burundi (ODEB) herinnerde er in haar laatste rapport aan dat DDT een stof is die meer dan vijftig jaar aanwezig blijft in het milieu en zich langzaam opstapelt in het organisme. Koeien die gras eten in de buurt van een veld waar DDT gebruikt is, leveren besmet vlees en besmette melk. De DDT wordt door de regen ook afgevoerd naar rivieren en meren. Ze komen via het water of via vissen in het menselijk organisme terecht. Ook wilde dieren worden het slachtoffer en sommige vogelsoorten zijn zelfs met uitsterven bedreigd.

Illegale invoer

Bij de mens is DDT kankerverwekkend en veroorzaakt het onvruchtbaarheid. De stof werd lang gebruikt in de landbouw en in de strijd tegen muggen, maar werd door de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, verboden in 1972. Ze mag enkel nog binnen gebruikt worden onder zeer strikte omstandigheden.
De toxische bestrijdingsmiddelen zijn niet enkel gevaarlijk omdat ze zich langzaam ophopen in het lichaam, maar hebben soms ook een veel sneller effect. Gemengd met traditioneel bier (urwarwa) ze zijn een geliefd middel voor criminelen om zich te ontdoen van tegenstanders, en er gebeuren ook regelmatig ongelukken mee. Vorige maand nog kwam een vrouw op het platteland bijna om toen ze enkele bonen at die recent behandeld waren met verboden bestrijdingsmiddelen.
De Burundese overheid heeft de stoffen voor de tweede keer formeel verboden, maar ze blijven probleemloos verkrijgbaar op de grote markt van Bujumbura.

Informatiecampagne

Nestor Ntangorane, een Burundese landbouwer, blijft sceptisch over de maatregelen van de overheid.  “DDT heeft ons altijd goed geholpen om onze oogst te beschermen. Wie ons verbied het nog langer te gebruiken, is onze vijand – ze willen dat we van honger omkomen”. Andere boeren blijven onverschillig. “Waarom moeten we ons druk maken over wat we eten in een land waar mensen sterven van de honger?”, vraagt Jean Barigenera zich af. “Het is een probleem voor rijke mensen.”
Omdat er van de boeren zelf weinig steun te verwachten is, vraagt Noël Nkurunziza, directeur van de Association Burundaise des Consommateurs voor meer controle op de handel in insecticiden. Salvator Kaboneka van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is het daarmee eens. “De producten zijn verboden, maar het is de overheid die dat verbod in de praktijk moet brengen. Er moet controle komen op de handel en met name op de invoer vanuit Tanzania. We plannen een grote informatiecampagne over de capaciteiten van de moderne bestrijdingsmiddelen. Maar er moet ook opgetreden worden om frauduleuze marktkramers te ontmoedigen nog langer DDT in te voeren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.