'Bush' visie op proliferatie onhaalbaar en hypocriet'

Het voorstel van de Amerikaanse president George W. Bush om de verspreiding van atoomenergie en atoomwapens zoveel mogelijk te beperken, wordt afgebrand door ontwapeningsdeskundigen. Onhaalbaar en bijzonder hypocriet, zeggen ze, want het zijn in de eerste plaats de VS die het enige internationale proliferatieverdrag ondermijnen.


Doe wat we zeggen, niet wat wij doen. Met die boutade vat Norman Soolomon, de directeur van het Institute for Public Accuracy, de visie van de regering-Bush over kernwapens samen. Bush zette zijn ideeën woensdag uiteen tijdens een toespraak op de National Defense University. De president stelde nieuwe controlemechanismen voor die verhinderen dat bepaalde landen programma’s voor atoomenergie nastreven. Volgens Bush zijn dergelijke energieprojecten vaak verkapte pogingen om ook bommen te maken.

Ontwapeningsexpert Natalie Goldring van de universiteit van Maryland volgt het argument dat de preventie van de proliferatie van nucleaire wapens essentieel is voor de nationale veiligheid. Of zoals Bush het verwoordde: Amerika zal niet toelaten dat terroristen of gevaarlijke regimes ons bedreigen met ‘s werelds gevaarlijkste wapens.

Goldring zegt dat de regering haar geloofwaardigheid ondermijnt door zelf kernwapenprogramma’s uit te bouwen en nucleaire tests te hervatten. Bovendien weigert Washington meer geld uit te geven aan de internationale controle op nucleair materiaal - Washington is niet van plan het Internationaal Atoomagentschap in Wenen meer geld toe te stoppen.

Buiten de vijf officiële kernmachten (de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië - alle leden van de Veiligheidsraad van de VN) hebben drie officieuze kernmachten (India, Pakistan en Israël) zeker nucleaire wapens. Washington verdenkt ook Noord-Korea, Iran en Syrië ervan militair atoomprogramma’s te hebben. En Libië verklaarde onlangs dat het atoomwapens heeft, maar dat het die wil ontmantelen. Volgens Solomon en Goldring is het een illusie te denken dat het daarbij blijft en is Bush’ toekomstvisie nu al voorbij gestreefd door de realiteit.

De VS plegen zelf een dubbele inbreuk op het Nucleaire Non-proliferatieverdrag (NPT), zegt Francis A. Boyle, professor international recht aan de universiteit van Illinois. Dat verdrag verplicht ondertekenaars ertoe om alle diplomatieke middelen in te zetten om de nucleaire wapenwedloop te doen stoppen en te ijveren voor een internationaal verdrag voor complete ontwapening en efficiënte internationale controle. Het Pentagon maakt er geen geheim van dat het Amerikaanse onderzoek naar betere kernwapens - waaronder zogenaamde ‘mininukes’ of ‘bunkerbusters’ - doorgaat, en de regering doet bijzonder weinig inspanningen voor verdere ontwapeningen.

Bijzonder hypocriet, voegt Solomon er aan toe, is dat de VS weigeren te erkennen dat Israël tweehonderd kernkoppen bezit. In het Midden-Oosten is Israël de nucleaire olifant in de porseleinkast, een probleem dat Bush weigert te erkennen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.