"Caatinga efficiënter tegen CO2 dan Amazonewoud"

De caatinga, het steppeachtige gebied in het noordoosten van Brazilië, slaat efficiënter CO2 op dan het Amazonewoud, denken wetenschappers.

  • CC Maria Hsu De typische vegetatie van de caatinga in Noordoost-Brazilië. CC Maria Hsu

Het Nationaal Instituut voor Semi-aride gebieden (INSA) wil de hypothese nu testen aan de hand van uitgebreid veldonderzoek. Wetenschappers gaan tot 2015 metingen doen in meteorologische stations in de caatinga.

De caatinga is een uitgestrekt, steppeachtig gebied dat alleen in Brazilië voorkomt. Het is ongeveer 700.000 vierkante kilometer groot en ligt tussen het Amazonewoud en het Atlantisch Woud.

Geen uitstoot

De hypothese is dat de caatinga beter scoort dan die regenwouden op het vlak van CO2-opname. “De tropische bossen slaan veel CO2 op, maar ze stoten ook redelijk wat uit, bij processen zoals de afbraak van gevallen bladeren”, zegt INSA-onderzoeker Bergson Bezerra.

“De caatinga slaat niet zoveel op, maar stoot ook niet uit. Daarom denken we dat hij efficiënter is. Sinds drie maanden doen we er nu al waarnemingen en we stellen vast dat hij zelfs in periodes van de droogte CO2 opneemt.”

Met de studie willen de wetenschappers meer gewicht geven aan het behoud van de caatinga. Het gebied staat zwaar onder druk als gevolg van de klimaatwijziging.

Het INSA is verbonden aan het ministerie voor Wetenschap, Technologie en Innovatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.