Canada gaat ggo-zalm exporteren

De Canadese regering heeft een bedrijf toestemming gegeven om jaarlijks 100.000 genetisch gewijzigde zalmeitjes uit te voeren. Daarmee is de kans op ggo-vis in de winkelrekken meteen een stuk groter.

  • Een ggo-zalm (achteraan) naast een gewone zalm.

Het Amerikaanse bedrijf AquaBounty introduceerde DNA van de Chinookzalm en van de Amerikaanse puitaal in het genetisch materiaal van Atlantische zalm. Het resultaat is een genetisch gewijzigde zalm die volgens het bedrijf twee keer zo snel groeit als een normale Atlantische zalm. Het bedrijf heeft de eitjes al op experimentele basis getest in kleine testkwekerij diep in het Panamese regenwoud.

Mijlpaal

De toestemming van de Canadese overheid om jaarlijks honderdduizend van de ggo-eitjes uit te voeren van Canada naar de site in Panama, is een overwinning voor het bedrijf.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor onze inspanningen om AquAdvantage zalm beschikbaar te maken voor commerciële productie”, zei Ron Stotish, ceo van het bedrijf, in een verklaring. Hij hoopt dat de Amerikaanse overheid in de nabije toekomst goedkeuring geeft om de ggo-zalm te verkopen voor menselijke consumptie, samen met zo’n dertig andere vissoorten.

Ook tegenstanders spreken van een mijlpaal. “Het is onacceptabel dat zo’n ongelooflijk belangrijke beslissing in totale geheimhouding genomen werd zonder consultatie van de bevolking”, zegt Lucy Sharratt van het Canadian Biotechnology Action Network. Als de zalm wordt goedgekeurd voor menselijke consumptie, wordt het immers het eerste genetisch gewijzigde dier dat bestemd is voor consumptie.

Frankenfish

Tegenstanders spreken van een Frankenfish met enorme risico’s als een exemplaar in het ecosysteem zou terechtkomen. Dat laatste lijkt ook Canadese overheid te beseffen. In haar besluit omtrent de vergunning waarschuwt ze voor het “grote risico” voor de Atlantische zalmpopulatie, mocht een exemplaar van de genetisch gewijzigde vissen ontsnappen.

“Wij zijn bijzonder ontgoocheld en gealarmeerd dat onze regering de productie van ggo-viseieren heeft goedgekeurd”, zegt Sharratt. “De productie bedreigt de toekomst van Atlantische zalm over de hele wereld. Het is gewoon ongehoord dat de eerste ggo-eitjes ter wereld uit Canada zullen komen.”

Ook op Prince Edward Island, de plaats waar de eitjes ontwikkeld worden, is er tegenstand. “We zijn er kapot van dat het eiland nu officieel de thuis is van de Frankenfish”, zegt Leo Broderick van de lokale actiegroep Islanders Say No to Frankenfish. “We willen niet dat dit eiland de bron wordt van deze gevaarlijke, levende vervuiling.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.