Canada niet voorbereid op olieramp

Canada is niet voorbereid op een mogelijke olieramp en door de huidige wetgeving dreigt de belastingbetaler de dupe te worden van een ramp. Dat blijkt uit een audit in opdracht van de Canadese overheid.

Uit de audit blijkt dat de verschillende overheidsinstanties een voldoende scoren wat betreft het dagelijkse beheer en de controle van de oliewinning, maar dat ze onvoldoende voorbereid zijn op een ramp.

De plannen voor zo’n ramp door de verschillende overheden “zijn inconsistent en houden geen rekening met elkaar”, stelt het rapport. “In het geval van een ramp is het onduidelijk wie welke rol moet spelen en hoe.” Zo heeft de kustwacht materieel dat erg bruikbaar kan zijn bij een lek, maar heeft de dienst geen mandaat om iets te ondernemen.

“Als er een grote olieramp zou gebeuren aan de Atlantische Kust, dan denk ik niet dat Canada in staat zou zijn om die adequaat onder controle te brengen”, concludeert Scott Vaughan, de federale commissaris voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling die de audit leidde.

Limiet

Een ander probleem is volgens de commissaris de lage aansprakelijkheidslimiet voor oliemaatschappijen, die al in 24 jaar niet meer aangepast is. In Canada staat die op 30 miljoen dollar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Groot-Brittannië met 250 miljoen of Noorwegen, dat geen limiet kent en zelfs een verplichte verzekering tot 1 miljard oplegt.

De commissaris wijst erop dat opruimingsacties na een olieramp in de miljarden kunnen lopen. In het geval van de ramp met de Deepwater Horizon liep die zelfs op tot 40 miljard dollar.

De Canadese regering heeft gereageerd op de audit en belooft stappen. “We werken aan financiële garanties van de sector om de belastingbetaler en het milieu te beschermen”, zegt minister van Leefmilieu Peter Kent in een persbericht. “De regering zet zich in om de Canadese natuurlijke rijkdommen te ontwikkelen, en tegelijk het milieu te beschermen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.