Canada zet deur op een kier voor Cubaanse asielzoekers

Canada en de Verenigde Staten staan dicht bij een akkoord waardoor de VS jaarlijks 200 vluchtelingen, voornamelijk uit Haïti en Cuba, naar Canada mogen sturen. Maar de overeenkomst zou de goede relaties tussen Canada en Cuba wel eens kunnen verstoren. Twistpunt wordt ongetwijfeld de vraag of Cubanen automatisch erkend worden als vluchteling. Dit principe in vraag stellen zou tot onenigheid leiden met de VS, die elke vluchteling uit Cuba onderdak verlenen.

De Canadese Raad voor de Vluchtelingen, die de ontwerptekst voor het akkoord in handen kreeg, verwacht dat het zal ingebed worden in een bredere overeenkomst over asielzoekers die vanuit de VS Canada binnenkomen. Volgens die overeenkomst mogen zowel Canada als de VS vluchtelingen die via het andere land binnenkomen de toegang weigeren. Dat betekent dat Canada 15.000 vluchtelingen per jaar zou kunnen terugsturen. Vanuit Canada bereiken slechts een 200-tal vluchtelingen per jaar de Amerikaanse grens. Vluchtelingenorganisaties hebben zich al uitgesproken tegen die overeenkomst omdat vluchtelingen volgens hen strenger bejegend worden in de VS dan in Canada.In het nevenakkoord staat nu dat Canada jaarlijks een 200 vluchtelingen zal opnemen onder voorwaarde dat ze aan de eigen asielwet voldoen. Er wordt verwacht dat de 200 vluchtelingen vooral van de militaire basis in Guantanamo Bay in Cuba zullen komen, waar Haïtiaanse en Cubaanse bootvluchtelingen worden vastgehouden zonder wettelijke bescherming. De vluchtelingen zullen volgens de ontwerptekst naar Canada worden gestuurd, zelfs als ze niet geïnteresseerd zijn om er te wonen. Canada staat daarbij voor een diplomatiek dilemma. Het land heeft volledige diplomatieke en handelsrelaties met Cuba en verleent niet automatisch asiel aan mensen die het Castro-regime ontvluchten. Maar een nota van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Canada zou aanvaarden de vluchtelingen op te nemen vanuit “zijn traditie op het vlak van mensenrechten en een langdurig engagement om individuen in nood internationale bescherming te verlenen.”Het akkoord zou volgens Janet Dench, voorzitter van de Canadese Raad voor de Vluchtelingen, vooral gevolgen hebben voor de Verenigde Staten. Het land zal met duizenden teruggestuurde vluchtelingen worden geconfronteerd. De meeste komen per vliegtuig via de VS naar Canada. Dench benadrukt dat Canada de volledige controle over zijn vluchtelingenbeleid moet behouden.Dat beleid stond deze maand nog in het middelpunt van de belangstelling toen een twintigtal Cubanen, negen Angolezen, en enkele Roemenen en Oegandezen in Canada asiel aanvroegen. Het ging om jongeren die naar Toronto waren afgereisd naar aanleiding van de Rooms-Katholieke wereldjongerendag, waar ook paus Johannes Paulus II aanwezig was. De Cubaanse bisschop Carlos Baladron uitte scherpe kritiek op het gastland. Volgens hem werden de Cubanen door inwoners van Canada overtuigd om niet terug te keren. Over het lot van de jongeren wordt in oktober beslist.


Ref: ca na pr
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift