Chavez waarschuwt Obama

Hugo Chavez heeft Barack Obama donderdag aan de vooravond van de top van de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) in Trinidad en Tobago gewaarschuwd om niet de weg op te gaan van de Spaanse koning Juan Carlos.
Op de Ibero-Amerikaanse top in 2007 sneerde Juan Carlos naar de Venzolaanse president Chavez dat hij zijn bek moest houden. Die aanval kwam er nadat Chavez premier Zapatero van Spanje continu onderbrak en Zapatero’s voorganger Aznar een fascist noemde. De aanvaring toen ging de hele wereld rond.

Klare taal


“Wij zijn bereid de vergadering van de OAS bij te wonen, maar ik hoop dat president Obama niet zal komen om de weg op gaan van de koning van Spanje. Ik zal de waarheid spreken, en niemand zal me daarin tegenhouden”, klonk het strijdvaardig tijdens een persconferentie in zijn thuisland Venezuela.
De persconferentie werd gegeven naar aanleiding van de top van Het Boliviaans Alternatief voor de Amerika’s (ALBA) die donderdag werd gehouden in de Venezolaanse stad Cumana. Daar kwamen de leiders van Venezuela, Cuba, Bolivië, Nicaragua, Domenicaanse Republiek en Honduras samen. Deze vergadering had plaats om samen een gezamenlijk standpunt te kunnen innemen op de top van de OAS in Trinidad en Tobago.
Chavez kijkt met weinig vertrouwen de top tegemoet. De huidige ontwerpverklaring wijkt volgens de Venezolaanse president amper af van de verklaringen van vorige edities die volgens Chavez ontoereikend waren. “ De ontwerptekst is totaal verouderd. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan in het document”, aldus Chavez. Hij meldde tevens dat Venezuela en enkele medestanders hun veto zouden stellen tegen de tekst.

Cuba


Het belangrijkste discussiepunt is Cuba. ALBA wil namelijk een terugkeer van Cuba binnen de inter-Amerikaanse platformen en een einde aan de VS-blokkade van het land. Cuba werd in 1962 geschrapt uit de OAS door toenmalig president John F. Kennedy. Barack Obama van zijn kant zegt te willen luisteren naar de grieven van de ALBA, maar grote concessies ten aanzien van Cuba moeten niet verwacht worden na de ouvertures van afgelopen week.
Toen werden de strenge voorwaarden voor reizen en goederenvervkeer tussen beide landen versoepeld. Obama wil in de toekomst Cuba een hand reiken, en die bereidheid lijkt wederzijds. Obama zei donderdag dat de Verenige Staten nu een toegift gedaan hebben en hij kijkt hoopvol uit naar inspanningen van de Cubaanse regering voor democratische hervormingen. “Maar een relatie die 50 jaar lang bevrozen is geweest, ontdooi je niet op een nacht”, besloot Obama.
De OAS-top duurt van vrijdag 17 april tot en met zondag 19 april en vindt plaats in de hoofdstad van Trinidad en Tobago, Port of Spain. Het thema voor dit jaar is het beveiligen van de toekomst van alle burgers: door het promoten van menselijke vooruitgang, energiezekerheid en het streven naar een duurzame omgeving. Verwacht wordt dat vooral de economische crisis besproken wordt, die de economie in de Latijns-Amerikaanse landen deed dalen na enkele jaren van economische groei.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.