Chileense archeologen willen af van Dakar Rally

Archeologen, milieuactivisten en de Nationale Monumentenraad van Chili willen af van de Dakar Rally. De race, die momenteel wordt gereden, gaat door een gebied met een rijk archeologisch en natuurlijk erfgoed.

  • Fredi Bach/ CC Vertrek van de Dakar rally in Iquique, Chili in 2012. Archeologen en milieuactivisten zeggen dat belangrijk historisch erfgoed vernietigd wordt door de rallywagens. Fredi Bach/ CC

Volgens critici hebben de vorige vier rally’s in Zuid-Amerika meer dan tweehonderd archeologisch belangrijke plaatsen in Chili vernield. Het gaat onder meer om geogliefen – in de aarde getekende figuren op heuvels en vlakten – die worden bestudeerd door wetenschappers, om Incapaden en restanten van bewoning.

“Elke keer als er zo’n plaats vernield wordt, is het alsof er een boek verbrand wordt”, zegt archeoloog Paola Gonzalez. “Het gaat hier om ons begrip van de prehistorie. In Chili hebben we maar 500 jaar geschiedenis geschreven vastgelegd. De andere 20.000 jaar kunnen we alleen begrijpen door overblijfselen uit die tijd te bestuderen.”

Leugen

De 43ste editie van de Dakar Rally, die oorspronkelijk werd verreden tussen Parijs en de hoofdstad van Senegal, is uit veiligheidsoverwegingen verplaatst naar Latijns-Amerika. Op 5 januari ging de race met 3000 deelnemers uit 53 landen van start in Peru. Aan de race doen 459 voertuigen mee: 189 motorfietsen, 155 auto’s, 75 trucks en 40 quads.

Etienne Lavigne, de directeur van de Dakar Rally, zei voor aanvang van de race dat de organisatie alle nodige maatregelen heeft genomen om het milieu te beschermen en schade aan archeologisch erfgoed te voorkomen in de drie landen die meedoen. Naast Chili zijn dat Peru en Argentinië. Het Nationale Instituut voor Sport, de organisator van de rally in Chili, zegt dat de route niet langs “archeologische resten” voert. Het College van Archeologen noemt dat echter een “blatante leugen.”

De Nationale Monumentenraad (CMN) van Chili heeft inmiddels officieel bezwaar aangetekend bij de overheid. Luis Mariano Rendón, coördinator van Ecologische Actie, zegt dat zowel justitie als de overheid de andere kant opkijken terwijl er erfgoed vernield wordt. De vernieling van monumentaal erfgoed is strafbaar in Chili.

“Sommige mensen denken ook dat er niets is in de woestijn. Maar in veel woestijnen zijn extreem kwetsbare levensvormen te vinden, zoals in de Atacamawoestijn, de droogste woestijn in de wereld”, zegt Rendón. Behalve dat de rally schade aanricht aan de natuur en het erfgoed, wordt ook nog eens het gebruik van auto’s aangemoedigd, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.