China bezorgd om wraak Al-Qaida

De Chinese overheid heeft haar burgers in het buitenland gewaarschuwd om extra voorzichtig te zijn. Er zijn geruchten dat Al-Qaida aanvallen plant op Chinese arbeiders in Noord-Afrika als reactie op de harde onderdrukking van de onrust in de overwegend islamitische provincie Xinjiang.
In een verklaring zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat het “alle nodige maatregelen” neemt om Chinese burgers overzee te beschermen. “We zullen de ontwikkelingen van nabij volgen en met de betrokken landen samenwerken om de Chinese instellingen en burgers overzee te beschermen”, zei een woordvoerder. De Chinese ambassade in Algerije roept Chinese burgers en organisaties in het land op om de veiligheidsmaatregelen op te schroeven “na het incident op 5 juli in Urumqi”.

“Gebabbel”


China maakt zich zorgen over indicaties dat de Noord-Afrikaanse arm van Al-Qaida zich wil wreken voor de dood van Oeigoerse moslims tijdens de onlusten in de stad Urumqi.
Volgens de Londense firma Stirling Assynt, die risicoanalyses uitvoert, is er de voorbije dagen sprake van steeds meer “chatter” of gebabbel tussen figuren die banden zouden hebben met Al-Qaida over mogelijke aanvallen op Chinese belangen.
“Sommige van die mensen zijn actief op zoek naar informatie over Chinese belangen in de moslimwereld die gebruikt kan worden om aanvallen te plannen”, zegt de firma in een rapport dat dinsdag vrijgegeven werd. “Deze dreiging moet serieus genomen worden.”
Stirling Assynt schat dat er 50.000 Chinese arbeiders actief zijn in Algerije, en nog eens honderdduizenden in de rest van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. China heeft zijn investeringen in Algerije uitgebreid in zijn zoektocht naar olievoorziening. Volgens Stirling Assynt behoren ook Chinese projecten in Jemen tot de mogelijke doelwitten.
 (IPS/Al Jazeera)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.