China bouwt wereldwijd 300 dammen

China is wereldwijd betrokken bij de bouw van meer dan driehonderd damprojecten in zeventig landen. De dammen vormen lokaal vaak een ernstige bedreiging voor het ecologisch systeem.

  • CC International Rivers De Jinsha-rivier in China vormt het hart van grootste waterkrachtontwikkelingsproject ter wereld. De geplande capaciteit is er bijna 10 keer zo groot als deze van de Drieklovendam. CC International Rivers

De cijfers zijn afkomstig van de niet-gouvernementele organisatie International Rivers (IR). Volgens IR is China betrokken bij 308 hydro-elektrische projecten in 70 landen.

De dammen worden vaak afgeschilderd als groene projecten omdat ze hernieuwbare energie produceren. Maar ze hebben vaak een zware ecologische impact op rivieren, en als ze in tropische gebieden gebouwd worden, zijn ze bovendien verantwoordelijk voor een aanzienlijke uitstoot van CO2.

Internationale richtlijnen

Bijna de helft van de dammen is gepland in Zuidoost-Azië, 28 procent in Afrika en 8 procent in Latijns-Amerika. De Chinese aannemers en financiële instellingen achter de projecten hebben meestal geen milieurichtlijnen aangenomen die stroken met de internationale standaarden, zegt IR.

De organisatie geeft voorbeelden zoals de Gibe III-dam in Ethiopië, de Bukandam in Maleisië en de Merowedam in Soedan. Bij de bouw van die laatste moesten vijftigduizend mensen onder dwang verhuizen. Protest werd op brutale wijze in de kiem gesmoord, zegt IR. Er vielen verschillende doden en gewonden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.