"China haalt tegen 2040 welvaartspeil gemiddeld industrieland"

De gemiddelde Chinees zal in 2040 meer dan 20.000 dollar (14.400 euro) verdienen. Iedereen in het land zal verzekerd zijn tegen ziekte en kunnen rekenen op een pensioen, en China zal niet alleen op economisch vlak maar ook in sociaal en cultureel opzicht bij de twintig beste landen ter wereld horen. Die voorspellingen staan in het Moderniseringsrapport 2010 dat de Chinese Academie voor Wetenschappen zaterdag (30 januari) publiceerde.
De economische groei in China is fenomenaal, en de auteurs van het rapport verwachten dat heel China zal meegezogen worden in het elan van dynamische centra als Hongkong, Macao, Beijing en Sjanghai. Ze wijzen erop dat Beijing en Sjanghai voor heel wat indicatoren nu al bijna even goed scoren als pakweg Italië. Maar de uitdaging is nog enorm: de extra rijkdom die China opbouwt, moet gedeeld worden door 1,3 miljard mensen. Ondanks de snelle groei van de voorbije decennia bedraagt het gemiddelde inkomen per inwoner daardoor nu nog geen 3500 dollar (2500 euro).

Democratische samenleving


Het rapport handelt lang niet alleen over economie. De auteurs maken ook een inschatting van de te verwachten politieke en culturele ontwikkeling van China, van de veranderende levensgewoonten en van toekomstige milieuproblemen. Het oordeel valt onverdeeld positief uit. Tegen 2040 zal China volgens de auteurs een “democratische, vrije, eerlijke en efficiënte politieke samenleving kennen.” De toekomstige economische ontwikkeling zal ook niet langer ten koste gaan van het milieu.
Andere Chinese wetenschappers zijn sceptisch. “Er zijn zoveel onzekerheden dat het moeilijk is harde voorspellingen te maken”, citeert de Engelstalige editie van de Chinese krant Global Times Yi Xianrong, de directeur van het Instituut voor Financiën van de Academie van Sociale Wetenschappen. “Het rapport moet vooral het vertrouwen van de Chinezen aanzwengelen; praktisch nut heeft het niet.”
Toch blijven alvast de Chinese groeicijfers verbijsterend. De Chinese economie groeide zelfs het voorbije crisisjaar nog met 8,7 procent; voor dit jaar wordt een cijfer van meer dan 10 procent voorspeld. De internationale consultant PriceWaterhouseCoopers schat dat de Chinese economie al in 2020 groter kan zijn dan de Amerikaanse.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.