Chinese vissersvloot vangt tien maal meer dan aangegeven

De Chinese vissersvloot geeft naar schatting maar 9 procent van de werkelijke vangst in internationale wateren aan. Met name in Afrikaanse wateren is het probleem dringend, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

  • CC Matt Carman Een vismarkt in Hong Kong. CC Matt Carman

Wetenschappers vermoeden al lang dat de Chinese vissers veel meer vangen dan ze officieel rapporteren aan de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Toch is de nieuwe studie verrassend, want het cijfer blijkt nog veel hoger dan gedacht: China zou amper 9 procent aangeven van de miljoenen tonnen vis die het vangt in internationale wateren.

Tussen 2000 en 2011 rapporteerde China een gemiddelde vangst van 368.000 ton per jaar. Maar het land gaat er tegelijk prat op de grootste vissersvloot voor lange afstand ter wereld te hebben, wat een veel grotere vangst deed vermoeden.

Omdat visserijcontracten tussen China en Afrikaanse landen geheim zijn en Chinese schepen soms onder buitenlandse vlaggen varen, togen tien onderzoekers aan het werk om veldinterviews te combineren met wetenschappelijke artikelen en nieuwsberichten uit veertien landen, om in te schatten hoeveel Chinese schepen er in werkelijkheid werkzaam zijn in 93 landen.

900 schepen

Ze ontdekten veel schepen in landen waar China officieel niet aanwezig was, en concludeerden dat er minstens 900 Chinese vissersboten actief zijn, waarvan 345 in West-Afrika. In meer dan 250 gevallen gaat het om boten met sleepnetten, die de zeebodem vernielen.

Op basis van de studie komen de wetenschappers tot de conclusie dat er in werkelijkheid maar liefst 4,6 miljoen ton per jaar gevangen wordt – meer dan het tienvoud van de officiële statistieken. Van die totale vangst is West-Afrika, een van de meest productieve visgebieden ter wereld, goed voor 2,9 miljoen ton.

“We kunnen de staat van de oceanen niet inschatten als we niet weten wat eruit gehaald wordt”, zegt Daniel Pauly, hoofdauteur en visserijdeskundige aan de University of British Columbia in Vancouver, Canada. “De ongerapporteerde vangst is vernietigend voor de ambachtelijke vissers die de West-Afrikaanse bevolking helpen voeden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.