Chinezen scoren groener dan Amerikanen

China doet meer om de klimaatwijziging tegen te gaan dan vaak wordt aangenomen. Het scoort op sommige punten zelfs beter dan de VS. Dat stelt een rapport van het World Resources Institute (WRI), een Amerikaanse denktank.
China, dat samen met de VS de meeste broeikasgassen uitstoot, krijgt vaak het verwijt dat het te weinig inspanningen levert om de klimaatwijziging tegen te gaan. Op de belangrijke VN-Klimaattop die in december in Kopenhagen plaatsvindt, wil China ook geen bindende beperkingen van zijn CO2-uitstoot.

De verwijten richting China komen niet zelden uit de VS. Precies daar, in Washington D.C., verscheen nu een rapport van een prestigieuze denktank die de Chinese groene inspanningen op een rijtje zet.

Energie-intensiteitChina wilde zijn energie-intensiteit met 20 procent terugschroeven van 2006 tot 2010. Volgens het WRI-rapport zit China op schema voor die doelstelling. De energie-intensiteit is de hoeveelheid energie per dollar van het bruto binnenlands product.

Zoals het nu loopt, zal China er ook in slagen 15 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te halen tegen 2020, zegt het WRI. De komende tien jaar installeert China 150 gigawatt windenergie. Nu al heeft een op tien huizen er zonneboilers, en dat aantal groeit met 20 procent per jaar.
 
Volgens het World Ressources Institute zetten de Chinese steenkoolcentrales meer warmte in elektriciteit om en zijn ze dus efficiënter dan die in de VS,.

Het WRI pleit voor een betere verstandhouding en samenwerking tussen de VS en China. “China maakt substantiële vooruitgang bij het onder controle krijgen van de uitstoot van broeikasgassen”, zegt Deborah Seligsohn, auteur van het rapport. “De uitdaging voor de samenwerking tussen de VS en China in de strijd tegen de klimaatwijziging is dat elk land de benadering van het andere land leert begrijpen en dat het creatieve oplossingen vindt wanneer die benaderingswijzen niet overeenstemmen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.