'Commissie vergeet budget ontwikkelingssamenwerking op te trekken'

De Europese commissie wil haar begroting tussen 2007 en 2013 optrekken van 133 tot 158 miljard euro. Buiten Europa wil de EU meer geld uitgeven aan veiligheidsproblemen, maar veel meer middelen voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp lijken er niet in te zitten. Niet logisch, vindt Eurostep, een koepel van Europese ontwikkelingsorganisaties.

Commissievoorzitter Romano Prodi verklaarde vorige week dat de Unie na de uitbreiding van mei een grotere rol moet spelen, zowel op regionaal vlak als in de wereld. De commissie wil in 2007 11,4 miljard euro uitgeven om die rol van de EU als ‘global partner’ waar te maken. Dat bedrag stijgt tot 15,7 miljard euro in 2013. Gedetailleerde cijfers over de besteding van het budget zijn er nog niet. Maar de Commissie heeft al laten verstaan dat er alleen voor veiligheid meer geld komt. Europa moet volgens de commissie een aantal fundamentele bedreigingen het hoofd bieden: terrorisme, de verspreiding van massavernietigingswapens, de chaos in mislukte staten en interne en regionale conflicten.

Simon Stocker, de directeur van de Europese ngo-koepel Eurostep, vindt vanuit die redering ook een verhoging van de ontwikkelingssamenwerking aangewezen. Als we de oorzaken van die zogenaamde fundamentele bedreigingen willen aanpakken, moeten we meer geld uitgeven aan armoedebestrijding. Volgens Stocker is overigens 63 procent van de Europeanen voorstander van meer Europese ontwikkelingshulp.

De Europese Commissie zegt wel dat ze haar engagement voor de Millennium Development Goals wil waarmaken. Dat zijn acht ontwikkelingsdoelstellingen die in 2000 door alle lidstaten van de VN werden onderschreven. Om die doelstellingen te halen, is er volgens de Wereldbank ongeveer een verdubbeling nodig van de 50 tot 60 miljard dollar die de rijke landen de voorbije jaren uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking.

Ontwikkelingsactivisten hebben al lang kritiek op het feit dat de EU veel meer geld uitgeeft aan haar landbouwsector dan aan de arme landen, en dat die landbouwsteun de ontwikkelingshulp zelfs vaak ondergraaft. Die bezwaren blijven gelden. In het nieuwe begrotingsvoorstel wordt voor de periode van 2007 tot 2012 300 miljard euro opzijgezet voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Een groot deel van dat geld gaat op aan subsidies. Volgens Stocker is dat in tegenspraak met de ontwikkelingsdoelstellingen van de EU. Het heeft geen zin vast te houden aan hoge exportsubsidies op landbouwproducten - dat leidt tot de dumping van de Europese oogst in de ontwikkelingslanden en werkt op die manier de armoede in die landen juist in de hand.

Het begrotingsvoorstel van de commissie moet nog een lange weg doorlopen vooraleer het in een definitieve plooi wordt gelegd. Het parlement en de lidstaten moeten er hun zeg nog over doen. Aan een vergelijk tussen de waarschijnlijk ver uiteenlopende standpunten zal onder meer worden gewerkt op de Europese toppen van december 2004 en juni 2005.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2945   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift