Complottheorieën rond de dood van Mexicaanse minister

Nieuws

Complottheorieën rond de dood van Mexicaanse minister

Diego Cevallos

06 november 2008

Officieel was het een ongeluk, de vliegtuigcrash van afgelopen dinsdag waarbij onder meer de rechterhand van de president, Juan Camilo Mouriño, en een topambtenaar in de oorlog tegen drugskartels de dood vonden. Maar er wordt flink gespeculeerd over een complot achter het ongeluk.

“Tot op heden hebben we nog geen indicaties gevonden die leiden tot een andere hypothese dan dat het een ongeluk was”, zei de minister voor Communicatie en Transport, Luis Téllez. Hij legde woensdag uit het vliegtuig meermalen contact heeft gehad met de luchtverkeersleiding, en dat er geen problemen waren.

Het vliegtuig stortte midden in de financiële wijk van Mexico-Stad neer, tijdens de avondspits van dinsdag (woensdagochtend 2.00u West-Europese tijd), vijf minuten voordat het zou landen. Behalve de negen passagiers kwamen ook vier voorbijgangers om en raakten veertig mensen gewond.

De 37-jarige Mouriño was niet alleen minister van binnenlandse zaken maar als rechterhand van de president ook de tweede man van de regering. Hij was een belangrijke leider in de oorlog tegen drugs.

Drugscriminelen

Naast Mouriño bevond zich in het vliegtuig ook José Luis Santiago Vasconcelos, voormalig aanklager van drugscriminelen en veiligheidsadviseur van president Felipe Calderón. Hij heeft meermalen laten weten dat hij door drugsbaronnen met de dood is bedreigd.

Het geweld in de oorlog tegen drugs in Mexico is enorm aan het escaleren. Dit jaar zijn al vierduizend mensen gedood in drugsgerelateerde incidenten.

“Het is logisch dat de regering uit strategische overwegingen zegt dat een ongeluk de enige mogelijke verklaring is”, zegt Daniel Blanco, politicoloog aan de Autonome Nationale Universiteit van Mexico. Maar het is niet uit te sluiten dat ook dit te maken heeft met de oorlog tegen drugs.

Experts zullen samen met Amerikaanse en Britse collega’s onderzoek doen, zei Téllez, maar resultaten zullen nog dagen of weken op zich laten wachten.

Het is logisch dat de regering uit strategische overwegingen zegt dat een ongeluk de enige mogelijke verklaring is.

Corruptiezaak

De laatste weken gingen de geruchten rond dat Mouriño zou worden ontslagen, omdat zijn positie onhoudbaar was geworden door beschuldigingen van corruptie. Volgens de linkse oppositie zou hij als congreslid tussen 2000 en 2004 voor het transport- en benzinebedrijf van zijn familie verschillende contracten met de staatsoliemaatschappij hebben gesloten. Hier werd echter geen bewijs voor gevonden.