Concentraties in de watersector

De watersector en de industrie voor zuivering, distributie en opslag zijn 900 miljard euro waard, ongeveer evenveel als de petroleumsector. Voor de ngo Oxfam wordt water in de eenentwintigste eeuw wat petroleum was in de twintigste eeuw: een enorme bron van winsten en conflicten.
Waterdistributie is een bijzonder veelbelovende markt, vooral wegens de toenemende verstedelijking in het zuiden. Omdat er heel wat techniek en expertise mee gemoeid is, is het aantal spelers beperkt. Twee internationale groepen van Franse origine, Ondeo (het voormalige Suez/Lyonnaise des Eaux) en Vivendi Water (het voormalige Générale des Eaux) hebben wereldwijd respectievelijk 115 en 100 miljoen klanten. Deze Franse suprematie heeft een historische verklaring. Frankrijk was samen met Groot-Brittannië een van de eerste landen om de watervoorziening over te laten aan privé-bedrijven.

In Franstalig Afrika heeft Vivendi Water zich een klein imperium uitgebouwd, gestuwd door privatiseringen in de jaren negentig en aanbevelingen van de Wereldbank. Gabon stond in 1997 zijn watervoorziening af voor 20 jaar. Tsjaad deed in 2000 hetzelfde voor dertig jaar en Niger in 2001 voor tien jaar. Marokko kende het bedrijf de watervoorziening in Rabat toe. Vivendi richt zich nu steeds meer op Engelstalig Afrika. Het continent vertegenwoordigt met 150 miljoen euro in 2001 nog altijd maar vijf procent van het zakencijfer van Vivendi Water. Dat aandeel moet in 2002 verdrievoudigen.

Ook Ondeo is op Afrikaanse bodem actief. We zijn al vijftig jaar aanwezig in Afrika en verzorgen alle aspecten van de waterkringloop voor gemeentebesturen en bedrijven van Casablanca tot Johanneburg, zo staat te lezen op de website van het bedrijf dat in 2002 contracten binnenhaalde in Ouagadougou (Burkina Faso) en Dakar (Senegal). Op kleinere schaal is in Afrika ook de Société d’aménagement urbain et rural (Saur) actief, een filiaal van de Bouyges SA.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.