Condoleeza Rice moet kleur bekennen

De plotse opening van een tweede Israëlisch front plaatst de Amerikaanse regering voor een beslissende keuze: de militaire acties van premier Ehud Olmert onvoorwaardelijk steunen of kiezen voor een actieve diplomatie. De eerste keuze kan leiden tot een openlijke confrontatie met Syrië en Iran.
De VS zijn opvallend afzijdig gebleven sinds het Israëlische leger de Gazastrook binnenviel op zoek naar een ontvoerde Israëlische korporaal. Washington hield de lippen op mekaar zelfs toen het Israëlische leger in Gaza een energiecentrale vernietigde die met Amerikaanse geld was gebouwd. De regering-Bush riep beide zijden op tot kalmte maar dat verhinderde niet dat meer dan 60 Palestijnen en één Israëlische soldaat omkwamen tijdens de operaties in Gaza.

Washington herhaalde de Israëlische eis voor de vrijlating van de korporaal en verwierp samen met Israël het voorstel van Hamas voor een staakt-het-vuren of een gevangenenruil. In de Arabische wereld wordt dat gezien als een Amerikaanse carte blanche voor het offensief van Olmert.

Olmert zette ’s woensdagavond het licht op groen voor een aanval op Libanon nadat Hezbollah twee Israëlische soldaten ontvoerde in het grensgebied. Het tweede front - naast Gaza - werd geopend enkele uren nadat het Witte Huis in een persmededeling waarschuwde dat Syrië en Iran, twee historische sponsors van Hezbollah, “zouden verantwoordelijk gehouden worden” voor de ontvoeringen en de gevolgen ervan.

De VS spelen gevaarlijk spel, zegt Clay Swisher, een voormalige Midden-Oostenexpert van Buitenlandse Zaken en de auteur van het boek ‘The truth about Camp David’. “De combinatie van onze eigen diplomatieke afzijdigheid, van het beschuldigen van Syrië en Iran en van onze goedkeuring van Israëlische militaire acties hebben de regio in vuur en vlam gezet.”

“Dit is potentieel erg gevaarlijk,” zegt Bassel Saloukh, een politoloog aan de Libanees-Amerikaanse universiteit in Beiroet. “Als de Amerikanen dit als een legitimering zien van een aanval tegen Iran of Syrië, dan zijn de gevolgen rampzalig.” Mogelijk komt het tot een grotere regionale confrontatie met de VS en Israël aan de ene kant en Syrië, Iran en een reeks gewapende groepen aan de andere kant.

Hezbollah heeft van de groeiende woede in de regio over de Israëlische operaties in Gaza handig gebruik gemaakt om zichzelf weer op de politieke kaart te zetten. “De aanval van Hezbollah is op een erg opportuun moment uitgevoerd”, zegt Michael Hudson, een Midden-Oostenexpert aan de universiteit van Georgetown. “De aandelen van Hezbollah in de Arabische en islamitische wereld zijn ongetwijfeld gestegen.”

Hezbollah-leider Sheikh Hassan Nasrallah maakte woensdag op een persconferentie bekend dat hij de twee gevangenen en de korporaal in handen van Hamas wil vrijlaten in ruil voor een dozijn Libanese gevangenen en honderden Hamas-gevangenen. “Als de Israëlische vijand een escalatie wil, zijn we klaar voor de confrontatie.”

De actie van Hezbollah komt bijzonder ongelegen voor de VS, die met Irak en Noord-Korea al twee crisissen op de hand hebben. Het wordt uitkijken naar de rol van Buitenlandminister Condoleeza Rice, zegt Chris Toensing, de directeur van het Middle East Research and Information Project. De Amerikaanse Midden-Oostenpolitiek wordt grotendeel bepaald door Elliot Abrams, de Midden-Oostenadviseur van president Bush, aldus Toensing. “Tot nu toe gaf Rice toe aan Abrams’ neiging om Israël vrij spel te geven. Maar nu een regionale escalatie dreigt, kan de regering opteren voor een andere piste.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.