Congo is hongerigste land ter wereld

Nergens ter wereld lijden meer mensen honger dan in Congo. Dat blijkt uit de nieuwe Wereldhongerindex (GHI). Wereldwijd steeg het aantal hongerlijders vorig jaar naar meer dan een miljard. Op die manier wordt de eerste VN-millenniumdoelstelling niet gehaald, zegt het rapport.
De eerste millenniumdoelstelling halen, de wereldwijde halvering van de honger in de periode 1990-2015, wordt onwaarschijnlijk, zeggen het Internationaal Onderzoeksinstituut voor Voedselbeleid, Concern Worldwide en Welthungerhilfe, die samen de Wereldhongerindex publiceren. Het wereldwijde percentage ondervoede mensen daalde van 20 procent in 1990-92 naar 16 percent in 2004-06, maar de internationale economische recessie en de voedselcrisis hebben de trend gekeerd.
De Wereldhongerindex is gebaseerd op drie factoren: het aandeel van ondervoede mensen in een bevolking, de aanwezigheid van ondergewicht bij kinderen jongeren dan vijf jaar, en de sterftecijfers bij kinderen jonger dan vijf jaar.

Congo


In 29 landen is het hongerniveau “extreem alarmerend” of “alarmerend”. Extreem alarmerend is de situatie in Burundi, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo en Eritrea, allemaal landen in Afrika ten zuiden van de Sahara.
Negen landen zagen hun hongerindex stijgen, allemaal landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, behalve Noord-Korea. Vooral in de Democratische Republiek Congo verslechtert de situatie snel. Door oorlog en politieke instabiliteit is de GHI er 65 procent gestegen sinds 1990. Drie kwart van de bevolking is nu ondervoed. Gelijkaardige omstandigheden doen de situatie verslechteren in Burundi, de Comoren, Guinee-Bissau en Liberia.
De ondervoeding in Noord-Korea nam toe als gevolg van negatieve trends in de economische groei en voedselproductie. De economische ineenstorting van Zimbabwe veroorzaakte daar een stijging van het aandeel van ondervoede en gestorven kinderen.

Afrika ten zuiden van de Sahara


De regio’s met de meeste honger zijn Zuid-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara. In Zuid-Azië is de lage sociale status van de vrouw een van de belangrijkste oorzaken van het hoge aandeel van ondervoede kinderen. In Afrika ten zuiden van de Sahara zijn de hoge sterftecijfers bij kinderen en het grote aandeel van mensen die onvoldoende calorieën binnenkrijgen, te wijten aan lage overheidsefficiëntie, oorlog, politieke instabiliteit en hiv.
In elke regio zijn verbeteringen vastgesteld in vergelijking met 1990. Maar die verbetering was in Zuid-Azië veel sterker dan in Afrika ten zuiden van de Sahara.
Sommige landen zagen hun hongerindex sterk verbeteren, onder meer Angola, Ethiopië, Ghana, Mozambique, Nicaragua en Vietnam.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.